ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

Ten przepis pozwoli Wam w bardzo krótkim czasie i przy wręcz minimalnym wysiłku przygotować bardzo smaczną rybę, która świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. 

Składniki

 2 porcje
  • 350 g filet z łososia 
  • 3 plastry cytryny 

Marynata

  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •  garść poszatkowanej kolendry 
  • 3 ząbki czosnku 
  •   suszone chili 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
  4. Łososia umyj, osusz i zalej marynatą. Na wierzchu połóż plasterki cytryny.
  5. Zawiń w folię aluminiową.
  6. Piecz 20 min.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki

Tego łososia można podawać na wiele sposobów – w towarzystwie ryżu, ziemniaków, makaronu czy surówki, zawsze smakuje wyśmienicie.

Mój ulubiony sposób to położyć go na kluseczkach szpinakowych z mojego przepisu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.