MAKARON Z WARZYWAMI TERIYAKI

MAKARON Z WARZYWAMI TERIYAKI
PrintKuchnia:  

Z fazy szparagowej nadal nie wychodzimy! Tym razem wersja z makaronem i dużą ilością innych warzyw, w tym moim ukochanym groszkiem cukrowym. Właściwie to danie mogłoby nazywać się warzywami z makaronem, bo jest ich zdecydowanie więcej niż samego makaronu, ale o to mi chodziło, w końcu teraz warzywa są coraz lepsze, soczyste więc musimy z nich korzystać i najeść się witamin przed zimą! 🙂

Składniki

 4 duże porcje
  • 200 g makaronu sojowego vermicelli 
  • 1  biała cebula 
  • 12  szparagów zielonych 
  • 1  czerwona papryka 
  • 350 g pieczarek brunatnych 
  • 1  cukinia 
  • 150 g groszku cukrowego 
  • 1  papryczka chili (opcjonalnie) 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • 5 łyżek sosu teriyaki 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   płatki chili (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

  1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
  2. Paprykę umyj i pokrój na kawałki.
  3. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno.
  6. Cukinię pokrój w kostkę.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny.
  8. Dodaj cebulę i chili (jeżeli go używasz)
  9. Podsmaż kilka minut.
  10. . Dodaj cukinię i smaż aż trochę zmięknie.
  11. . Dodaj pieczarki, posól i smaż na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  12. . Dodaj paprykę i szparagi i smaż kilka minut.
  13. . Makaron ugotuj w osobnym garnku.
  14. . Warzywa zalej sosem teriyaki i wymieszaj.
  15. . Dodaj ugotowany makaron do warzyw i wymieszaj.
  16. . Dodaj groszek cukrowy, wymieszaj.
  17. . Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami chili lub dodatkową porcją sosu teriyaki.

Wskazówki

Groszek cukrowy możesz dodać też wcześniej i podsmażać, jednak ja dodaje go zawsze na sam koniec, bo jest wtedy idealnie chrupiący.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com