MAKARON Z WARZYWAMI TERIYAKI
MAKARON Z WARZYWAMI TERIYAKI17 maja 2018
PrintKuchnia: Orientalna
Z fazy szparagowej nadal nie wychodzimy! Tym razem wersja z makaronem i dużą ilością innych warzyw, w tym moim ukochanym groszkiem cukrowym. Właściwie to danie mogłoby nazywać się warzywami z makaronem, bo jest ich zdecydowanie więcej niż samego makaronu, ale o to mi chodziło, w końcu teraz warzywa są coraz lepsze, soczyste więc musimy z nich korzystać i najeść się witamin przed zimą! 🙂
Składniki
4 duże porcje
- 200 g makaronu sojowego vermicelli
- 1 biała cebula
- 12 szparagów zielonych
- 1 czerwona papryka
- 350 g pieczarek brunatnych
- 1 cukinia
- 150 g groszku cukrowego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 5 łyżek sosu teriyaki
- sól
- pieprz
- płatki chili (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
- Paprykę umyj i pokrój na kawałki.
- Pieczarki obierz i pokrój na plasterki.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej olej roślinny.
- Dodaj cebulę i chili (jeżeli go używasz)
- Podsmaż kilka minut.
- . Dodaj cukinię i smaż aż trochę zmięknie.
- . Dodaj pieczarki, posól i smaż na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- . Dodaj paprykę i szparagi i smaż kilka minut.
- . Makaron ugotuj w osobnym garnku.
- . Warzywa zalej sosem teriyaki i wymieszaj.
- . Dodaj ugotowany makaron do warzyw i wymieszaj.
- . Dodaj groszek cukrowy, wymieszaj.
- . Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami chili lub dodatkową porcją sosu teriyaki.
Wskazówki
Groszek cukrowy możesz dodać też wcześniej i podsmażać, jednak ja dodaje go zawsze na sam koniec, bo jest wtedy idealnie chrupiący.