MARYNOWANY TUŃCZYK

MARYNOWANY TUŃCZYK
PrintKuchnia:  

Nieustannie najbardziej inspiruje mnie kuchnia japońska i uwielbiam z nią eksperymentować! Tym razem przygotowałam coś bardzo prostego, z małej ilości składników, ale o przepysznym smaku. Tuńczyk wręcz rozpływa się w ustach, jest miękki i bardzo aromatyczny.

Warto spróbować go z odrobiną sosu, jest on lekko pikantny, ale nawet moim nielubiącym ostrych smaków gościom przypadł do gustu, także zdecydowanie nie warto go pomijać 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 0,5 kg polędwicy z tuńczyka 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pół  średniej dymki (biała część) 
  •   sos sriracha 
  •   majonez 
  •   czarny sezam 

Sposób przygotowania

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Dymkę bardzo drobno posiekaj.
  3. Sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, czosnek i dymkę wymieszaj.
  4. Polędwicę (w całości) zalej marynatą i odstaw na minimum godzinę. W połowie czasu przełóż na drugą stronę.
  5. Majonez wymieszaj ze Srirachą.
  6. Rozgrzej patelnię. Smaż tuńczyka z każdej strony ok. 1,5 min (zależnie od stopnia wysmażenia, który lubisz).
  7. Polędwicę przełóż na deskę, odczekaj chwilę aż się przestudzi (ok. 5 min) i pokrój nożem do ryby na plastry.
  8. Polej przygotowanym sosem i posyp ziarnami sezamu.

Wskazówki

Idealnie sprawdzi się jako wkład białkowy do bowl’a, np. któregoś z tych: 1 , 2 , 3  -> kliknij w cyferkę 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com