MARYNOWANY TUŃCZYK
MARYNOWANY TUŃCZYK22 października 2018
PrintKuchnia: Orientalna
Nieustannie najbardziej inspiruje mnie kuchnia japońska i uwielbiam z nią eksperymentować! Tym razem przygotowałam coś bardzo prostego, z małej ilości składników, ale o przepysznym smaku. Tuńczyk wręcz rozpływa się w ustach, jest miękki i bardzo aromatyczny.
Warto spróbować go z odrobiną sosu, jest on lekko pikantny, ale nawet moim nielubiącym ostrych smaków gościom przypadł do gustu, także zdecydowanie nie warto go pomijać 🙂
Składniki
4 porcje
- 0,5 kg polędwicy z tuńczyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- pół średniej dymki (biała część)
- sos sriracha
- majonez
- czarny sezam
Sposób przygotowania
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dymkę bardzo drobno posiekaj.
- Sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, czosnek i dymkę wymieszaj.
- Polędwicę (w całości) zalej marynatą i odstaw na minimum godzinę. W połowie czasu przełóż na drugą stronę.
- Majonez wymieszaj ze Srirachą.
- Rozgrzej patelnię. Smaż tuńczyka z każdej strony ok. 1,5 min (zależnie od stopnia wysmażenia, który lubisz).
- Polędwicę przełóż na deskę, odczekaj chwilę aż się przestudzi (ok. 5 min) i pokrój nożem do ryby na plastry.
- Polej przygotowanym sosem i posyp ziarnami sezamu.