MASŁO ORZECHOWE CRUNCHY Z PISTACJAMI
MASŁO ORZECHOWE CRUNCHY Z PISTACJAMI13 marca 2018

Masło orzechowe w tradycyjnej formie już na stronie jest, dlatego tym razem prezentuję wersję, która jako dodatek zawiera pistacjowy crunch!
Najlepiej od razu zróbcie podwójną ilość, bo znika w zawrotnym tempie 🙂
Składniki
1 słoik
- 500 g orzechów arachidowych niesolonych
- 100 g pistacji
- sól (ilość zależy od upodobań)
Sposób przygotowania
- Orzechy arachidowe włóż na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając aż pojawi się intensywny zapach orzechów.
- Przełóż orzechy do kielicha blendera i blenduj do uzyskania płynnej, jednolitej lśniącej masy (ok. 10 min - zależy od blendera). Jeżeli na ściankach kielicha będą zostawać resztki orzechów, to możesz je co jakiś czas zsunąć łyżką do reszty masy.
- W tym czasie przygotuj crunch pistacjowy.
- Crunch najlepiej jest przygotować w rozdrabniaczu (patrz wskazówki). Rozdrabniaj je do momentu gdy zostaną z nich malutkie kawałeczki orzechów.
- Jak masło będzie już płynne to dodaj stopniowo sól.
- Na koniec dodaj do masła pistacje i wmieszaj je łyżką, lub bardzo krótko zblenduj.
- Przelej do słoika i szczelnie zakręć. Przechowuj po otwarciu w lodówce.
Wskazówki
Żeby zrobić crunch pistacjowy najlepiej użyć takiego blendera (rozdrabniacza) :