MASŁO ORZECHOWE CRUNCHY Z PISTACJAMI

MASŁO ORZECHOWE CRUNCHY Z PISTACJAMI
PrintKuchnia:  

Masło orzechowe w tradycyjnej formie już na stronie jest, dlatego tym razem prezentuję wersję, która jako dodatek zawiera pistacjowy crunch!

Najlepiej od razu zróbcie podwójną ilość, bo znika w zawrotnym tempie 🙂

Składniki

 1 słoik
  • 500 g orzechów arachidowych niesolonych 
  • 100 g pistacji 
  •   sól (ilość zależy od upodobań) 

Sposób przygotowania

  1. Orzechy arachidowe włóż na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając aż pojawi się intensywny zapach orzechów.
  2. Przełóż orzechy do kielicha blendera i blenduj do uzyskania płynnej, jednolitej lśniącej masy (ok. 10 min - zależy od blendera). Jeżeli na ściankach kielicha będą zostawać resztki orzechów, to możesz je co jakiś czas zsunąć łyżką do reszty masy.
  3. W tym czasie przygotuj crunch pistacjowy.
  4. Crunch najlepiej jest przygotować w rozdrabniaczu (patrz wskazówki). Rozdrabniaj je do momentu gdy zostaną z nich malutkie kawałeczki orzechów.
  5. Jak masło będzie już płynne to dodaj stopniowo sól.
  6. Na koniec dodaj do masła pistacje i wmieszaj je łyżką, lub bardzo krótko zblenduj.
  7. Przelej do słoika i szczelnie zakręć. Przechowuj po otwarciu w lodówce.

Wskazówki

Żeby zrobić crunch pistacjowy najlepiej użyć takiego blendera (rozdrabniacza) : 

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com