MASŁO ORZECHOWE

MASŁO ORZECHOWE

Najzdrowsza wersja masła orzechowego, wykonana w 100% z orzechów, bez żadnych innych dodatków.

Smakuje świetnie jako nadzienie do naleśników, smarowidło do kanapek oraz jedzone prosto ze słoika łyżką!

Składniki

 2 słoiki (po 250 ml)
  • 500 g orzechów arachidowych niesolonych 
  • sól  (ilość zależy od upodobań) 

Sposób przygotowania

  1. Orzechy arachidowe wysyp na suchą patelnie. Podgrzewaj na średnim ogniu nieustannie mieszając dopóki orzechy na zaczną wydzielać intensywnego zapachu.
  2. Przesyp je do blendera kielichowego. Blenduj ok. 10 min - wszystko zależy od mocy blendera. Masło ma mieć oleistą, lejącą konsystencję. Bez żadnych grudek, w pełni gładką i lśniącą.
  3. Dodaj sól. Ilość zależy od upodobań, najpierw dodaj pół łyżeczki, zblenduj i spróbuj. U mnie wychodzi ok. 1 - 1,5 łyżeczki, ale zawsze sprawdzam smak. Każdy ma swój idealny poziom "słoności" masła.
  4. Masło przelej do słoików. Poczekaj aż wystygnie i przełóż do lodówki.

Wskazówki

Masło można trzymać w słoikach w lodówce max miesiąc. Jednak jestem pewna, że znacznie szybciej je zjecie 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com