Forbrukslån | Halvin Sähkö | Kredittkort | Solcellepanel | Boligalarm Pris 2018 | Beste Forsikring | Mobilselskaper 2018 | Trådløst Bredbånd

MIĘTOWY CHŁODNIK

MIĘTOWY CHŁODNIK

Upały w ogóle nie odpuszczają więc czas na kolejny chłodnik dla ochłody! Tym razem chłodnik jest zielony, a to za sprawą ogórka i mięty i jest idealnie kremowy dzięki awokado. Chłodnik jest zawrotnie szybki w przygotowaniu i bardzo prosty! Dodatkowo można eksperymentować z różnymi dodatkami, ale u mnie dzisiaj klasyka - rzodkiewki, ogórek gruntowy i jajko. 

Składniki

 3 porcje
  • 3  zielone ogórki 
  • 1  dojrzałe awokado hass 
  • 1 duża garść listków mięty 
  • 1/3  białej części pora 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 ml kefiru 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 3  ogórki gruntowe 
  • 3  jajka na twardo 
  •   pieprz 
  •   sól 

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obierz, przekrój na pół, wyjmij miąższ z pestkami (ja zachowuje go do lemoniady ogórkowej).
  2. Awokado obierz, wyjmij pestkę.
  3. Do miski lub kielicha blendera włóż ogórki, awokado, 2 ząbki czosnku, kawałek pora, listki mięty i wlej kefir.
  4. Zmiksuj na wysokich obrotach.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Rzodkiewkę i ogórki gruntowe pokrój w kostkę.
  7. Jajko podziel na ćwiartki.
  8. Chłodnik podawaj mocno schłodzony, albo na kostkach lodu.

Wskazówki

Polecam kilka godzin przed robieniem chłodnika włożyć wszystkie składniki do lodówki, wtedy nie będziecie musieli czekać aż zupa się schłodzi 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.