MIĘTOWY CHŁODNIK
MIĘTOWY CHŁODNIK7 czerwca 2018
Upały w ogóle nie odpuszczają więc czas na kolejny chłodnik dla ochłody! Tym razem chłodnik jest zielony, a to za sprawą ogórka i mięty i jest idealnie kremowy dzięki awokado. Chłodnik jest zawrotnie szybki w przygotowaniu i bardzo prosty! Dodatkowo można eksperymentować z różnymi dodatkami, ale u mnie dzisiaj klasyka - rzodkiewki, ogórek gruntowy i jajko.
Składniki
3 porcje
- 3 zielone ogórki
- 1 dojrzałe awokado hass
- 1 duża garść listków mięty
- 1/3 białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml kefiru
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki gruntowe
- 3 jajka na twardo
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Ogórki obierz, przekrój na pół, wyjmij miąższ z pestkami (ja zachowuje go do lemoniady ogórkowej).
- Awokado obierz, wyjmij pestkę.
- Do miski lub kielicha blendera włóż ogórki, awokado, 2 ząbki czosnku, kawałek pora, listki mięty i wlej kefir.
- Zmiksuj na wysokich obrotach.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rzodkiewkę i ogórki gruntowe pokrój w kostkę.
- Jajko podziel na ćwiartki.
- Chłodnik podawaj mocno schłodzony, albo na kostkach lodu.
Wskazówki
Polecam kilka godzin przed robieniem chłodnika włożyć wszystkie składniki do lodówki, wtedy nie będziecie musieli czekać aż zupa się schłodzi 🙂