MINI BEZY Z KREMEM PORZECZKOWYM

MINI BEZY Z KREMEM PORZECZKOWYM

Lato w pełni, owoce wypełniają uliczne stragany, trzeba z nich korzystać póki są!

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na wyjątkowo słodki deser, który jest tak ładny, że aż szkoda go zjadać! Ale mimo wszystko warto, bo jest przepyszny. 

Bezy są bardzo słodkie, więc porzeczki idealnie je przebijają i nie ma typowego dla bezy efektu "zasłodzenia się" 🙂

Składniki

 4 bezy

BEZA

  • 4  białka jajek M 
  • 220 g białego cukru drobnego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 

KREM

  • 200 G serka mascarpone (zimny) 
  • 50 ml śmietany kremówki (zimna) 
  • 200 g porzeczek 

Sposób przygotowania

  1. Białka ubij mikserem na wysokich obrotach, tak aby uzyskać dosyć sztywną pianę.
  2. Nie przestając ubijać białek, dodawaj po 1 łyżce cukru, co minutę.
  3. Jak cukier się skończy ubijaj jeszcze 4 min żeby ustabilizować pianę.
  4. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny, miksuj jeszcze przez minutę.
  5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Masę podziel na 8 części (tak na oko), wykładaj po kolei masę na papier do pieczenia, uformuj 4 płaskie okręgi. Kolejne 4 możesz uformować bardziej "fantazyjnie" lub zrobić je też płaskie.
  7. Piekarnik nagrzej do 120 st. bez termoobiegu.
  8. Włóż blachę do piekarnika na 25 min.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. i piecz godzinę.
  10. . Wystudź w piekarniku, lekko uchylonym.
  11. . Mascarpone ubij ze śmietaną na sztywny krem, miksując dodaj część porzeczek.
  12. . Ostudzoną bezę przełóż kremem dokładając do niego po kilka porzeczek w całości.

Wskazówki

Bezę możesz upiec dzień wcześniej. Ważne jest, żeby przekładać ją kremem na chwilę przed podaniem.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.