MOSKOLE Z ŁOSOSIEM

MOSKOLE Z ŁOSOSIEM
PrintKuchnia:  

W kuchni uwielbiam inspirować się podróżami, zwykle są to pomysły zaczerpnięte z bardzo odległych miejsc... jednak aktualna sytuacja nie pozwala nam ruszyć się zbyt daleko, dlatego też wakacyjny urlop spędziliśmy w Tatrach. Zasadniczo kuchnia góralska mnie niezbyt przekonuje, bo przeważają w niej mięsa, nawet do ryb często dorzucany jest boczek  🙁 Jedynym daniem, które zrobiło na mnie duże wrażenie są właśnie MOSKOLE, nigdy wcześniej nie słyszałam o tej potrawie i nie wiedziałam czego się spodziewać, szczególnie że tłumaczenie w menu na angielski brzmiało "potato pancakes" i ten sam przekład towarzyszył naszym klasycznym plackom ziemniaczanym. No może kompletnie bezpodstawne to nie było, bo jednak głównym składnikiem moskole są również ziemniaki, jednak są one bardziej syte, grubiutkie i puszyste w środku.

W tatrzańskich restauracjach moskole podaje się z masłem czosnkowym, którego również nie mogło zabraknąć w moim przepisie. Jednak moje danie wzbogaciłam o roszponkę i przede wszystkim łososia wędzonego MOWI. Może na oko wygląda on jak zwykły łosoś, jednak jego smak wyróżnia się ponad innymi powszechnie dostępnymi w sklepach rybami, a co najważniejsze posiada on certyfikat asc, o którym więcej możecie poczytać na stronie producenta https://mowisalmon.pl/o-nas/.

 

Składniki

 4 porcje

MOSKOLE

  • 1 kg ziemniaków 
  • ok. 400 g mąki pszennej 
  • 2  jajka 
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka 
  •   sól, pieprz do smaku 

DODATKI

  • 6 łyżek miękkiego masła 
  • 4  duże ząbki czosnku 
  •  garść roszponki 
  • 12 plastrów wędzonego łososia MOWI 

Sposób przygotowania

MOSKOLE

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij.
  2. Dodaj sól i pieprz próbując czy jest wystarczająco doprawione.
  3. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do miski z ziemniakami wbij 2 jajka, dodaj zsiadłe mleko i 300 g mąki.
  5. Rękami lub hakiem miksera wyrabiaj ciasto, jeśli jest bardzo rzadkie i mocno się klei dosyp resztę mąki. Na koniec ciasto powinno się delikatnie kleić, tak żeby było możliwe uformowanie placuszka w rękach przyprószonych mąką.
  6. Uformuj 12 owalnych placuszków. Każdy z nich połóż na suchej, rozgrzanej patelni na kilkanaście sekund z każdej strony, tak żeby się zarumienił.
  7. Piekarnik rozgrzej do 190 st.
  8. Placki przełóż do piekarnika i piecz 20 min.
  9. W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe: masło wymieszaj dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki.
  10. . Ciepłe moskole przełóż na talerz, na każdy wyłóż łyżkę masła czosnkowego, następnie kilka listków roszponki i plaster łososia. Jedz na ciepło 🙂

Wskazówki

Moskole możesz też usmażyć na oleju, jednak będzie to wersja zdecydowanie bardziej tłusta i odbiegająca od podhalańskiego oryginału.

Dodatki możesz dowolnie modyfikować, klasycznie w karczmach podają je z samym masłem czosnkowym 🙂

KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!

Podziel się swoimi myślami