MOSKOLE Z ŁOSOSIEM
W kuchni uwielbiam inspirować się podróżami, zwykle są to pomysły zaczerpnięte z bardzo odległych miejsc... jednak aktualna sytuacja nie pozwala nam ruszyć się zbyt daleko, dlatego też wakacyjny urlop spędziliśmy w Tatrach. Zasadniczo kuchnia góralska mnie niezbyt przekonuje, bo przeważają w niej mięsa, nawet do ryb często dorzucany jest boczek 🙁 Jedynym daniem, które zrobiło na mnie duże wrażenie są właśnie MOSKOLE, nigdy wcześniej nie słyszałam o tej potrawie i nie wiedziałam czego się spodziewać, szczególnie że tłumaczenie w menu na angielski brzmiało "potato pancakes" i ten sam przekład towarzyszył naszym klasycznym plackom ziemniaczanym. No może kompletnie bezpodstawne to nie było, bo jednak głównym składnikiem moskole są również ziemniaki, jednak są one bardziej syte, grubiutkie i puszyste w środku.
W tatrzańskich restauracjach moskole podaje się z masłem czosnkowym, którego również nie mogło zabraknąć w moim przepisie. Jednak moje danie wzbogaciłam o roszponkę i przede wszystkim łososia wędzonego MOWI. Może na oko wygląda on jak zwykły łosoś, jednak jego smak wyróżnia się ponad innymi powszechnie dostępnymi w sklepach rybami, a co najważniejsze posiada on certyfikat asc, o którym więcej możecie poczytać na stronie producenta https://mowisalmon.pl/o-nas/.
Składniki
MOSKOLE
- 1 kg ziemniaków
- ok. 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka
- sól, pieprz do smaku
DODATKI
- 6 łyżek miękkiego masła
- 4 duże ząbki czosnku
- garść roszponki
- 12 plastrów wędzonego łososia MOWI
Sposób przygotowania
MOSKOLE
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij.
- Dodaj sól i pieprz próbując czy jest wystarczająco doprawione.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski z ziemniakami wbij 2 jajka, dodaj zsiadłe mleko i 300 g mąki.
- Rękami lub hakiem miksera wyrabiaj ciasto, jeśli jest bardzo rzadkie i mocno się klei dosyp resztę mąki. Na koniec ciasto powinno się delikatnie kleić, tak żeby było możliwe uformowanie placuszka w rękach przyprószonych mąką.
- Uformuj 12 owalnych placuszków. Każdy z nich połóż na suchej, rozgrzanej patelni na kilkanaście sekund z każdej strony, tak żeby się zarumienił.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st.
- Placki przełóż do piekarnika i piecz 20 min.
- W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe: masło wymieszaj dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki.
- . Ciepłe moskole przełóż na talerz, na każdy wyłóż łyżkę masła czosnkowego, następnie kilka listków roszponki i plaster łososia. Jedz na ciepło 🙂