NADZIEWANY BATAT

NADZIEWANY BATAT
PrintKuchnia:  

Uwielbiam bataty właściwie w każdej postaci!

Ostatnio przyrządziłam je właśnie w wegańskiej wersji i jestem zachwycona!

Nadzienie idealnie komponuje się ze słodyczą batata, a całe danie jest bardzo zdrowe i mega pożywne 🙂

Składniki

 2 porcje
  • 2  bataty 
  • 10  pomidorków koktailowych 
  • 1  dymka  (biała i zielona część)
  •  garść kolendry 
  • 4 łyżki kaszy kus kus 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  •   sól 
  •   płatki chili 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej na 200 st.
  2. Bataty umyj dokładnie.
  3. Owiń folią aluminiową i podziurkuj widelcem w wielu miejscach.
  4. Włóż do piekarnika i piecz ok. 1 h , do momentu aż będą miękkie.
  5. Kaszę kus kus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  6. Każdy pomidorek pokrój na 4 części.
  7. Dymkę posiekaj drobno.
  8. Kaszę, pomidorki, dymkę, kolendrę, pestki dyni, sól i płatki chili wymieszaj.
  9. Batata przekrój od góry i wypełnij go nadzieniem.

Wskazówki

Najlepiej smakuje kiedy batat jest jeszcze gorący, prosto po wyjęciu z piekarnika!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.