NADZIEWANY BATAT
NADZIEWANY BATAT17 lutego 2018
Uwielbiam bataty właściwie w każdej postaci!
Ostatnio przyrządziłam je właśnie w wegańskiej wersji i jestem zachwycona!
Nadzienie idealnie komponuje się ze słodyczą batata, a całe danie jest bardzo zdrowe i mega pożywne 🙂
Składniki
2 porcje
- 2 bataty
- 10 pomidorków koktailowych
- 1 dymka (biała i zielona część)
- garść kolendry
- 4 łyżki kaszy kus kus
- 2 łyżki pestek dyni
- sól
- płatki chili
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej na 200 st.
- Bataty umyj dokładnie.
- Owiń folią aluminiową i podziurkuj widelcem w wielu miejscach.
- Włóż do piekarnika i piecz ok. 1 h , do momentu aż będą miękkie.
- Kaszę kus kus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Każdy pomidorek pokrój na 4 części.
- Dymkę posiekaj drobno.
- Kaszę, pomidorki, dymkę, kolendrę, pestki dyni, sól i płatki chili wymieszaj.
- Batata przekrój od góry i wypełnij go nadzieniem.
Wskazówki
Najlepiej smakuje kiedy batat jest jeszcze gorący, prosto po wyjęciu z piekarnika!