OREO BROWNIE

OREO BROWNIE

Witam Was po świątecznej przerwie i od razu serwuje Wam trochę słodkości!

Wiem, że niektórzy mogli się już trochę w święta przejeść, jednak wg mnie obok BROWNIE o smaku OREO przejść obojętnie nie można!

Ciasto wychodzi wilgotne w środku, a na wierzchu ma pyszną, chrupiącą "skórkę" z czarnej części oreo 🙂

A co dla niektórych z Was najważniejsze - jest banalne w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu 🙂

 

Składniki

 1 keksówka
  • 165 g masła 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 
  • 3  jajka 
  • 2  żółtka 
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • 165 g cukru demerara 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżki kakao 
  • 1 paczka ciastek OREO (176 g) 

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu.
  2. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do rozpuszczonego masła.
  3. Odstaw z ognia na kilka minut, a potem dokładnie wymieszaj aż do połączenia się składników.
  4. Jajka i żółtka przełóż do miski, dodaj ekstrakt i miksuj aż do uzyskania gładkiej i napowietrzonej masy (masa musi mieć biały kolor).
  5. Do masy dodaj połowę cukru i miksuj do rozpuszczenia się cukru.
  6. Dodaj drugą połowę i miksuj, aż cukier się w pełni rozpuści.
  7. Następnie dodaj ostudzoną mieszankę czekolady i masła.
  8. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  9. Dodaj przesianą mąkę i kakao.
  10. . Wymieszaj delikatnie.
  11. . Oreo rozłam, białą część wmieszaj do masy.
  12. . Masę przełóż do brytfanny lub tak jak u mnie keksówki.
  13. . Piekarnik nagrzej na 180 st. (grzanie góra - dół , bez termoobiegu)
  14. . Czarną część oreo pokrusz i posyp nią ciasto od góry.
  15. . Piecz ok. 40 min. Ciasto powinno być trochę wilgotne w środku, bo stężeje przy studzeniu.
  16. . Ostudź przed pokrojeniem.

Wskazówki

Ja piekę zawsze w keksówce o wymiarach 35x11x7 cm, ale bez problemu można upiec też w kwadratowej lub prostokątnej brytfannie. Wtedy czas pieczenia będzie nieco krótszy.

Zamiast kruszyć oreo, możecie zostawić je w całości, lub połamane na połówki i wcisnąć w wierzch ciasta, wtedy ciasto wygląda nawet ładniej 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.