OREO BROWNIE
OREO BROWNIE4 kwietnia 2018

Witam Was po świątecznej przerwie i od razu serwuje Wam trochę słodkości!
Wiem, że niektórzy mogli się już trochę w święta przejeść, jednak wg mnie obok BROWNIE o smaku OREO przejść obojętnie nie można!
Ciasto wychodzi wilgotne w środku, a na wierzchu ma pyszną, chrupiącą "skórkę" z czarnej części oreo 🙂
A co dla niektórych z Was najważniejsze - jest banalne w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu 🙂
Składniki
1 keksówka
- 165 g masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 165 g cukru demerara
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 paczka ciastek OREO (176 g)
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu.
- Czekoladę połam na kostki i wrzuć do rozpuszczonego masła.
- Odstaw z ognia na kilka minut, a potem dokładnie wymieszaj aż do połączenia się składników.
- Jajka i żółtka przełóż do miski, dodaj ekstrakt i miksuj aż do uzyskania gładkiej i napowietrzonej masy (masa musi mieć biały kolor).
- Do masy dodaj połowę cukru i miksuj do rozpuszczenia się cukru.
- Dodaj drugą połowę i miksuj, aż cukier się w pełni rozpuści.
- Następnie dodaj ostudzoną mieszankę czekolady i masła.
- Delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Dodaj przesianą mąkę i kakao.
- . Wymieszaj delikatnie.
- . Oreo rozłam, białą część wmieszaj do masy.
- . Masę przełóż do brytfanny lub tak jak u mnie keksówki.
- . Piekarnik nagrzej na 180 st. (grzanie góra - dół , bez termoobiegu)
- . Czarną część oreo pokrusz i posyp nią ciasto od góry.
- . Piecz ok. 40 min. Ciasto powinno być trochę wilgotne w środku, bo stężeje przy studzeniu.
- . Ostudź przed pokrojeniem.
Wskazówki
Ja piekę zawsze w keksówce o wymiarach 35x11x7 cm, ale bez problemu można upiec też w kwadratowej lub prostokątnej brytfannie. Wtedy czas pieczenia będzie nieco krótszy.
Zamiast kruszyć oreo, możecie zostawić je w całości, lub połamane na połówki i wcisnąć w wierzch ciasta, wtedy ciasto wygląda nawet ładniej 🙂