ORIENTALNE TOFU Z MANGO
ORIENTALNE TOFU Z MANGO18 maja 2018

PrintKuchnia: Orientalna/Wegańska
Dzisiaj coś wegańskiego! Pyszne marynowane tofu, na sezamowym ryżu z dodatkiem słodkiego mango. Opcja sezamowego ryżu jest zdecydowanie moją ulubioną od wielu lat, ryż staje się chrupiący i bardzo aromatyczny. Pasuje praktycznie do każdego dania orientalnego. Do tego tofu pachnące orientem i bardzo słodkie dojrzałe mango, które przełamuje smak sosu teriyaki.
Dodatkowo jest to super opcja na lunch do pudełka albo na kolację.
Składniki
4 porcje
TOFU
- 400 g naturalnego tofu
- 10 łyżek sosu teriyaki
- 3 łyżki oleju sezamowego +jedna łyżka osobno
- 2 łyżki ziaren białego sezamu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
- pół limonki
- pół szklanki wody
RYŻ SEZAMOWY
- 300 g ryżu jaśminowego
- 4 łyżki ziaren białego sezamu
- 3 łyżki ziaren czarnego sezamu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 mała cebulka
DODATKI
- 2 dojrzałe mango
- listki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
MARYNATA
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Otrzyj skórkę z połowy limonki, a z reszty wyciśnij sok.
- W miseczce wymieszaj: sos teriyaki, dodaj czosnek, skórkę i sok z limonki, olej sezamowy, ziarna sezamu, pastę z trawy cytrynowej i wodę.
- Tofu pokrój w dość spore kawałki lub w kostkę.
- Tofu wymieszaj z marynatą i odstaw na min. 3h (może być cała noc)
TOFU
- Na dużą patelnię wlej pozostałą łyżkę oleju sezamowego.
- Tofu połóż na rozgrzany olej i smaż z każdej strony.
- W tym czasie do marynaty dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie.
- Podsmażone tofu zalej zagęszczoną marynatą i podgrzewaj aż marynata mocno zgęstnieje i utworzy kleisty sos.
- Poobtaczaj w nim tofu.
- Mango pokrój w kostkę i pod koniec smażenia tofu dodaj je do tofu z sosem i chwilkę podsmaż mieszając.
RYŻ SEZAMOWY
- Ugotuj ryż.
- Cebulkę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
- Dodaj cebulkę, podsmaż chwilę.
- Dodaj ryż i sezam i dokładnie wymieszaj.
- Smaż kilka minut.
- Ryż wyłóż do misek, na nim ułóż tofu z sosem i mango. Posyp listkami świeżej kolendry i (opcjonalnie) posyp sezamem.
Wskazówki
Jeżeli chcesz, żeby danie było pikantne, możesz dodać do niego papryczkę chili na etapie marynowania lub np. sos sambal olek do podania.
Zamiast pasty z trawy cytrynowej, możesz wziąć jedną bulwę żywej, surowej trawy, drobno ją posiekać i dodać do marynaty.