Søke om Forbrukslån 2018 | Kulutusluotto 2018 | Kredittkort Online Søknad | Pris Strøm | Billig Boligalarm | Boligforsikring | Mobilselskaper | Alarmsystem

ORIENTALNE TOFU Z MANGO

ORIENTALNE TOFU Z MANGO

Dzisiaj coś wegańskiego! Pyszne marynowane tofu, na sezamowym ryżu z dodatkiem słodkiego mango. Opcja sezamowego ryżu jest zdecydowanie moją ulubioną od wielu lat, ryż staje się chrupiący i bardzo aromatyczny. Pasuje praktycznie do każdego dania orientalnego. Do tego tofu pachnące orientem i bardzo słodkie dojrzałe mango, które przełamuje smak sosu teriyaki.

Dodatkowo jest to super opcja na lunch do pudełka albo na kolację.

Składniki

 4 porcje

TOFU

  • 400 g naturalnego tofu 
  • 10 łyżek sosu teriyaki 
  • 3 łyżki oleju sezamowego  +jedna łyżka osobno
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 
  • pół  limonki 
  • pół szklanki wody 

RYŻ SEZAMOWY

  • 300 g ryżu jaśminowego 
  • 4 łyżki ziaren białego sezamu 
  • 3 łyżki ziaren czarnego sezamu 
  • 3 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 mała cebulka 

DODATKI

  • 2 dojrzałe mango 
  •  listki świeżej kolendry 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania

MARYNATA

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Otrzyj skórkę z połowy limonki, a z reszty wyciśnij sok.
  3. W miseczce wymieszaj: sos teriyaki, dodaj czosnek, skórkę i sok z limonki, olej sezamowy, ziarna sezamu, pastę z trawy cytrynowej i wodę.
  4. Tofu pokrój w dość spore kawałki lub w kostkę.
  5. Tofu wymieszaj z marynatą i odstaw na min. 3h (może być cała noc)

TOFU

  1. Na dużą patelnię wlej pozostałą łyżkę oleju sezamowego.
  2. Tofu połóż na rozgrzany olej i smaż z każdej strony.
  3. W tym czasie do marynaty dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie.
  4. Podsmażone tofu zalej zagęszczoną marynatą i podgrzewaj aż marynata mocno zgęstnieje i utworzy kleisty sos.
  5. Poobtaczaj w nim tofu.
  6. Mango pokrój w kostkę i pod koniec smażenia tofu dodaj je do tofu z sosem i chwilkę podsmaż mieszając.

RYŻ SEZAMOWY

  1. Ugotuj ryż.
  2. Cebulkę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
  4. Dodaj cebulkę, podsmaż chwilę.
  5. Dodaj ryż i sezam i dokładnie wymieszaj.
  6. Smaż kilka minut.
  7. Ryż wyłóż do misek, na nim ułóż tofu z sosem i mango. Posyp listkami świeżej kolendry i (opcjonalnie) posyp sezamem.

Wskazówki

Jeżeli chcesz, żeby danie było pikantne, możesz dodać do niego papryczkę chili na etapie marynowania lub np. sos sambal olek do podania.

Zamiast pasty z trawy cytrynowej, możesz wziąć jedną bulwę żywej, surowej trawy, drobno ją posiekać i dodać do marynaty.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.