ORIENTALNY ŁOSOŚ W KARMELU
ORIENTALNY ŁOSOŚ W KARMELU17 stycznia 2019
PrintKuchnia: Orientalna
Dziś znowu wracam do Was z przepisem z mojej ukochanej, orientalnej kuchni! Tym razem przygotowałam łososia, który posmakuje wszystkim tym, którzy lubią niebanalne połączenie smaków - w tym przypadku mieszankę słodkiego karmelu ze świeżymi ziołami i pikantnym chilli.
Danie jest bardzo proste, przygotowanie go nie zajmie Wam dużo czasu. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację (może na zbliżające się niedługo Walentynki?) 🙂
Składniki
2 porcje
- 50 g brązowego cukru
- 30 ml wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 limonka
- ok 300-400 g świeżego łososia
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- dymka (biała i zielona część)
- 1-2 papryczki chilli
- 1 kapusta pak choi
- garść świeżej kolendry
- 4 łyżki ziaren białego sezamu
Sposób przygotowania
- Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Dymkę (białą i zieloną część) przekrój na pół (wzdłuż).
- Wciśnij sok z limonki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cienkie paseczki.
- Papryczkę chili pokrój drobno.
- Na patelnię wysyp cukier, dodaj wodę i podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając, aż otrzymasz ciemny karmel.
- Dodaj sos rybny oraz sok z limonki i zagotuj.
- Na patelnię wyłóż łososia (bez skóry), czosnek, imbir, przekrojoną dymkę i chilli.
- Dolej 40 ml wody i zagotuj.
- . Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 2 min, następnie przewróć łososia na drugą stronę.
- . Dodaj kapustę pak choi i gotuj jeszcze 3 min, aż łosoś będzie w pełni ugotowany.
- . Posyp kolendrą, zieloną częścią dymki i ziarnami sezamu.
Wskazówki
Jeżeli masz woka możesz użyć go zamiast patelni!
Łosoś świetnie smakuje podany na jaśminowym ryżu.
! jeżeli nie przepadacie za ostrymi daniami możecie pominąć papryczkę chilli lub zmniejszyć jej ilość.