ORIENTALNY ŁOSOŚ W KARMELU

ORIENTALNY ŁOSOŚ W KARMELU
PrintKuchnia:  

Dziś znowu wracam do Was z przepisem z mojej ukochanej, orientalnej kuchni! Tym razem przygotowałam łososia, który posmakuje wszystkim tym, którzy lubią niebanalne połączenie smaków - w tym przypadku mieszankę słodkiego karmelu ze świeżymi ziołami i pikantnym chilli.

Danie jest bardzo proste, przygotowanie go nie zajmie Wam dużo czasu. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację (może na zbliżające się niedługo Walentynki?) 🙂

Składniki

 2 porcje
  • 50 g brązowego cukru 
  • 30 ml wody 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1  limonka 
  • ok 300-400 g świeżego łososia 
  • 3 ząbki czosnku 
  •  kawałek imbiru wielkości kciuka 
  •   dymka (biała i zielona część) 
  • 1-2  papryczki chilli 
  • 1  kapusta pak choi 
  •  garść świeżej kolendry 
  • 4 łyżki ziaren białego sezamu 

Sposób przygotowania

  1. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Dymkę (białą i zieloną część) przekrój na pół (wzdłuż).
  3. Wciśnij sok z limonki.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cienkie paseczki.
  5. Papryczkę chili pokrój drobno.
  6. Na patelnię wysyp cukier, dodaj wodę i podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając, aż otrzymasz ciemny karmel.
  7. Dodaj sos rybny oraz sok z limonki i zagotuj.
  8. Na patelnię wyłóż łososia (bez skóry), czosnek, imbir, przekrojoną dymkę i chilli.
  9. Dolej 40 ml wody i zagotuj.
  10. . Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 2 min, następnie przewróć łososia na drugą stronę.
  11. . Dodaj kapustę pak choi i gotuj jeszcze 3 min, aż łosoś będzie w pełni ugotowany.
  12. . Posyp kolendrą, zieloną częścią dymki i ziarnami sezamu.

Wskazówki

Jeżeli masz woka możesz użyć go zamiast patelni!

Łosoś świetnie smakuje podany na jaśminowym ryżu.

! jeżeli nie przepadacie za ostrymi daniami możecie pominąć papryczkę chilli lub zmniejszyć jej ilość.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com