ORZECHOWA GRANOLA
Od dawna nie mogę znaleźć w sklepie żadnych "płatków" dla siebie. Wszystko zawiera miód, cukier ... albo jeszcze gorsze rzeczy, których nie mam zamiaru spożywać od 7 rano. Poza tym jestem największym wrogiem rodzynek!! i granoli z czekoladą ... więc mój wybór na sklepowej półce jest w zasadzie znikomy.
Dlatego dziś zapraszam Was na wegańską, nieprzesłodzoną, bez rodzynkową, pyszną, pachnącą orzechami i przyprawami korzennymi - granolę! Oczywiście orzechy możecie dowolnie modyfikować, ja chętnie dorzuciłabym tu jeszcze włoskie ... ale dziś zabrakło ich w mojej mini spiżarni.
Składniki
- 400 g płatków owsianych górskich
- 30 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 150 st.
- Płatki owsiane wsyp do miski.
- Dodaj orzechy i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- W szklance wymieszaj olej z syropem klonowym.
- Wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blachę wysyp przygotowaną mieszankę i rozłóż w miarę równomiernie.
- Piecz 25 min. Pamiętaj, żeby przemieszać płatki co ok. 5 min, żeby były równomiernie zarumienione.
- Wystudź i przesyp do szczelnie zamykanego słoika.
Wskazówki
Orzechy możesz posiekać, jednak ja preferuję je w całości.
Jeśli lubisz bardzo słodką granolę, możesz dodać więcej syropu.
W wersji niewegańskiej możecie użyć miodu 😉
Pamiętaj, żeby przechowywać granolę szczelnie zamkniętą! Inaczej zawilgotnieje i przestanie być chrupiąca.