ORZECHOWA GRANOLA

ORZECHOWA GRANOLA
PrintKuchnia:  

Od dawna nie mogę znaleźć w sklepie żadnych "płatków" dla siebie. Wszystko zawiera miód, cukier ... albo jeszcze gorsze rzeczy, których nie mam zamiaru spożywać od 7 rano. Poza tym jestem największym wrogiem rodzynek!! i granoli z czekoladą ... więc mój wybór na sklepowej półce jest w zasadzie znikomy. 

Dlatego dziś zapraszam Was na wegańską, nieprzesłodzoną, bez rodzynkową, pyszną, pachnącą orzechami i przyprawami korzennymi - granolę! Oczywiście orzechy możecie dowolnie modyfikować, ja chętnie dorzuciłabym tu jeszcze włoskie ... ale dziś zabrakło ich w mojej mini spiżarni. 

Składniki

 1 słoik (1 litr)
  • 400 g płatków owsianych górskich 
  • 30 g orzechów nerkowca 
  • 50 g orzechów laskowych 
  • 50 g migdałów 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki kardamonu 
  •  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 150 st.
  2. Płatki owsiane wsyp do miski.
  3. Dodaj orzechy i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. W szklance wymieszaj olej z syropem klonowym.
  5. Wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
  6. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na blachę wysyp przygotowaną mieszankę i rozłóż w miarę równomiernie.
  8. Piecz 25 min. Pamiętaj, żeby przemieszać płatki co ok. 5 min, żeby były równomiernie zarumienione.
  9. Wystudź i przesyp do szczelnie zamykanego słoika.

Wskazówki

Orzechy możesz posiekać, jednak ja preferuję je w całości.

Jeśli lubisz bardzo słodką granolę, możesz dodać więcej syropu.

W wersji niewegańskiej możecie użyć miodu 😉

Pamiętaj, żeby przechowywać granolę szczelnie zamkniętą! Inaczej zawilgotnieje i przestanie być chrupiąca.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.