ORZECHOWA PIECZEŃ WEGAŃSKA

ORZECHOWA PIECZEŃ WEGAŃSKA
PrintKuchnia:  

Zimą, kiedy jest mało sezonowych warzyw, wcale nie tak łatwo jest wykombinować smaczne, wegańskie danie na ciepło. A już w szczególności, kiedy nie jest się fanem strączków. Ale, da się! Dynią, ziołami i orzechami oszukujemy smak tak, że nie czujemy ciecierzycy, a danie nadal ma wkład białkowy 🙂 Granat dodaje nam troszkę orzeźwienia i chrupkości z wierzchu. Pozostawiamy sobie też tutaj spore pole do wykorzystania zalegających w lodówce rzeczy - możemy do podsmażanej papryki dorzucić cukinię, czy bakłażana. Jak lubimy ostre to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić papryczkę chili, a jeśli np. nie lubimy czarnych oliwek to możemy wykorzystać zielone czy kapary. Warto pokombinować, tak żeby było smacznie i nic się nie marnowało 🙂

Składniki

 4 porcje
  • ok. 700 g dyni piżmowej 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3  szalotki 
  • 1  czerwona papryka 
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 60 g migdałów blanszowanych 
  • 60 g pistacji 
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu 
  • 1 łyżka świeżego tymianku 
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 50 g czarnych oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  •   sól, pieprz, wędzona papryka do smaku 
  • 1  granat 

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj ząbki czosnku i łyżkę oliwy, wymieszaj i piecz w temperaturze 200 st. do miękkości.
  2. W między czasie, na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekane szalotki i mieszając smaż ok 7 min, aż będą miękkie. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze 5 min.
  3. Upieczoną dynię i czosnek zblenduj na gładkie puree.
  4. Ciecierzycę, migdały, pistacje i zioła zblenduj, możesz potrzebować troszkę wody, żeby łatwiej się blendowało.
  5. W dużej misce wymieszaj podsmażone warzywa, puree z dyni i puree z ciecierzycy i ziół. Dodaj oliwki, sok z cytryny i dopraw do smaku. Wymieszaj.
  6. Przełóż do brytfanny i piecz 55 minut w temperaturze 200 st.
  7. Przed podaniem posyp całość ziarenkami granatu.

Wskazówki

Jeśli, tak jak ja, nie lubisz ciecierzycy – nie zniechęcaj się! Smak tej pieczeni to głównie zioła, dynia i orzechy, ciecierzyca nie jest tu wyczuwalna.

Jeśli nie masz migdałów lub pistacji, możesz zastąpić je innymi orzechami, np. włoskimi.

Wg. mnie najlepiej smakuje na ciepło, ale też fajnie sprawdzi się jako “pasztet” do kanapki.

Zostaw komentarz