ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA

Kiedy termometr szaleje z przegrzania, ja zaczynam kombinować z daniami na upały - były już różne chłodniki, np. ten miętowy, albo ten różowy, albo wersja pietruszkowa. Ostatnio pojawiła się też letnia sałatka, która bardzo fajnie orzeźwia i króluje nieprzerwanie na moim stole od początku lata. Dziś przyszła kolej na coś nowego, bo dorwałam pyszne, słodkie pomidory malinowe, które już zwiastują nadejście sezonu na moje ukochane warzywo! Połączyłam je z lekko pikantnym musem z awokado, do tego słodki melon, listki mięty i bazylii, a żeby było bardziej treściwie to jeszcze ser halloumi, który zdecydowanie często pojawia się w moich przepisach.

Więc ... kto potrzebuje łatwego dania, którego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu niech szybko robi tę sałatkę, a przez resztę dnia odpoczywa w cieniu, zamiast mordować się w gorącej kuchni 🙂

Składniki

 2 porcje
  • 2  pomidory malinowe 
  • 4 plastry melona cantaloupe 
  •  kilka listków mięty 
  •  kilka listków bazylii 
  • 225 g sera halloumi 

MUS Z AWOKADO

  • 1  dojrzałe awokado hass 
  • 3 łyżki soku z limonki 
  • 1/2  ostrej papryczki chili 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Awokado zblenduj z sokiem z limonki, chili, solą i pieprzem na gładki mus. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw mocniej.
  2. Pomidory pokrój w plasterki, każdy z nich przekrój na pół.
  3. Plastry melona pokrój cienko, tak żeby były podobnej wielkości do plasterków pomidora.
  4. Na talerzu rozsmaruj mus z awokado, a następnie połóż na przemian plasterki pomidora i melona.
  5. Posyp listkami mięty i bazylii.
  6. Halloumi pokrój na mniejsze kawałki - u mnie wyszło 6 pasków sera.
  7. Połóż na suchej patelni i na małej mocy przytrzymaj kilka minut pod przykryciem, aż się "spoci" - wypłynie z niego sporo wody.
  8. Zdejmij przykrycie, zwiększ moc palnika na dużą i smaż chwilkę z każdej strony, najpierw wytopiona woda wyparuje, a następnie ser ładnie przysmaży się z każdej strony.
  9. Połóż halloumi na reszcie sałatki i gotowe 🙂

Wskazówki

Jeśli nie lubisz nawet ciut pikantnych rzeczy możesz pominąć chili w musie z awokado.

Możesz użyć dowolnego melona, ja próbowałam już z zielonym i również było pyszne, tu pasował mi po prostu bardziej kolor cantaloupe 🙂

Podziel się swoimi myślami