ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA

Tę sałatkę robię już po raz któryś i zawsze eksperymentuję z kaszą. Do tej pory najlepiej smakowała z czerwoną komosą ryżową, ale też idealnie pasuje tu kuskus. Zachęcam do wypróbowania obu wersji 🙂

Sałatka ta jest dla mnie bardzo orzeźwiająca, pasuje na ciepły letni dzień. Za to zimą przenosi mnie myślami do lata, które jest już coraz bliżej!

Składniki

 2 porcje
  • pół szklanki czerwonej komosy ryżowej 
  • 100 g sera feta 
  • 1  czerwona cebula 
  • 2  pomarańcze 
  •   ziarenka z 1 granata 
  •   świeża kolendra 

Sposób przygotowania

  1. Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Przełóż do garnka i zalej 1 szklanką wody. Posól i zagotuj.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, ok 20 min. Komosa powinna wsiąknąć całą wodę. Ostudź.
  4. Cebulę pokrój w piórka.
  5. Pomarańcze obierz i pokrój w kostkę.
  6. Ser feta pokrój dość drobno.
  7. Kolendrę posiekaj.
  8. Komosę włóż do miseczki, dodaj cebulę, pomarańcze, granat, kolendrę, fetę i delikatnie wymieszaj.

Wskazówki

Komosę zawsze gotujemy w proporcji 1:2 (komosa:woda), niezależnie od koloru.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com