ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA20 marca 2018
PrintKuchnia: Wegetariańska
Tę sałatkę robię już po raz któryś i zawsze eksperymentuję z kaszą. Do tej pory najlepiej smakowała z czerwoną komosą ryżową, ale też idealnie pasuje tu kuskus. Zachęcam do wypróbowania obu wersji 🙂
Sałatka ta jest dla mnie bardzo orzeźwiająca, pasuje na ciepły letni dzień. Za to zimą przenosi mnie myślami do lata, które jest już coraz bliżej!
Składniki
2 porcje
- pół szklanki czerwonej komosy ryżowej
- 100 g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 2 pomarańcze
- ziarenka z 1 granata
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą.
- Przełóż do garnka i zalej 1 szklanką wody. Posól i zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, ok 20 min. Komosa powinna wsiąknąć całą wodę. Ostudź.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Pomarańcze obierz i pokrój w kostkę.
- Ser feta pokrój dość drobno.
- Kolendrę posiekaj.
- Komosę włóż do miseczki, dodaj cebulę, pomarańcze, granat, kolendrę, fetę i delikatnie wymieszaj.
Wskazówki
Komosę zawsze gotujemy w proporcji 1:2 (komosa:woda), niezależnie od koloru.