OWSIANE BATONIKI Z MALINAMI
OWSIANE BATONIKI Z MALINAMI21 maja 2018

Oto przepis na pyszne, bardzo szybkie i banalnie proste, a ponadto wegańskie i super zdrowe BATONIKI!
Idealnie słodkie od syropu klonowego płatki owsiane, połączone z kwaśnymi malinami. Ja dodatkowo posypałam swoje płatkami kokosa. Wyszła totalna petarda, idealna na szybką przekąskę w biegu do pracy lub na krótkiej przerwie w szkole. Niebawem będę próbować z innymi owocami i na bank dam znać jak wymyślę coś równie smakowitego 🙂
Składniki
10 batoników
- 300 g malin
- 5 łyżek nasion chia
- 190 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml syropu klonowego
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka oleju kokosowego
- (opcjonalnie) płatki kokosa
Sposób przygotowania
- Maliny włóż do rondelka i podgrzewaj je mieszając.
- Zagotuj i poczekaj kilka minut aż zaczną gęstnieć.
- Dodaj nasiona chia, wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
- Płatki owsiane podziel na 2 części - 80 g zmiksuj na mąkę. Pozostałe 110 g dosyp do powstałej mąki.
- Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- W blenderze zblenduj banany i syrop klonowy.
- Do miski z suchą mieszanką dodaj mokre składniki i wymieszaj dokładnie.
- Piekarnik nagrzej na 185 st.
- Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia.
- . Masę z płatków owsianych wylej na dno, wyrównaj łyżką lub szpatułką.
- . Na wierzch wylej masę z malin i wyrównaj.
- . Opcjonalnie dodaj płatki kokosa na wierzch i dociśnij je.
- . Piecz 35 min.
- . Zostaw do wystudzenia.
- . Pokrój.
Wskazówki
Ja swoją mąkę owsianą zrobiłam w zwykłym rozdrabniaczu na dużych obrotach. Można użyć też mąki owsianej kupionej w sklepie.
Batoniki przechowuj w szczelnym pudełku, żeby się szybko nie wysuszyły.