OWSIANE BATONIKI Z MALINAMI

OWSIANE BATONIKI Z MALINAMI

Oto przepis na pyszne, bardzo szybkie i banalnie proste, a ponadto wegańskie i super zdrowe BATONIKI!

Idealnie słodkie od syropu klonowego płatki owsiane, połączone z kwaśnymi malinami. Ja dodatkowo posypałam swoje płatkami kokosa. Wyszła totalna petarda, idealna na szybką przekąskę w biegu do pracy lub na krótkiej przerwie w szkole. Niebawem będę próbować z innymi owocami i na bank dam znać jak wymyślę coś równie smakowitego 🙂

Składniki

 10 batoników
  • 300 g malin 
  • 5 łyżek nasion chia 
  • 190 g płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 40 ml syropu klonowego 
  • 2  dojrzałe banany 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  •  (opcjonalnie) płatki kokosa 

Sposób przygotowania

  1. Maliny włóż do rondelka i podgrzewaj je mieszając.
  2. Zagotuj i poczekaj kilka minut aż zaczną gęstnieć.
  3. Dodaj nasiona chia, wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
  4. Płatki owsiane podziel na 2 części - 80 g zmiksuj na mąkę. Pozostałe 110 g dosyp do powstałej mąki.
  5. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  6. W blenderze zblenduj banany i syrop klonowy.
  7. Do miski z suchą mieszanką dodaj mokre składniki i wymieszaj dokładnie.
  8. Piekarnik nagrzej na 185 st.
  9. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia.
  10. . Masę z płatków owsianych wylej na dno, wyrównaj łyżką lub szpatułką.
  11. . Na wierzch wylej masę z malin i wyrównaj.
  12. . Opcjonalnie dodaj płatki kokosa na wierzch i dociśnij je.
  13. . Piecz 35 min.
  14. . Zostaw do wystudzenia.
  15. . Pokrój.

Wskazówki

Ja swoją mąkę owsianą zrobiłam w zwykłym rozdrabniaczu na dużych obrotach. Można użyć też mąki owsianej kupionej w sklepie.

Batoniki przechowuj w szczelnym pudełku, żeby się szybko nie wysuszyły.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.