PANEER W STYLU MAKHANI

PANEER W STYLU MAKHANI

Ser panner kocham od dzieciństwa, odkąd przestałam jeść mięso zawsze zamawiam go w hinduskich knajpach. Niedawno, z braku nadziei, że kiedyś wrócimy do normalności i będziemy mogli zwyczajnie pójść do restauracji, a nie tylko zamawiać do domu, postanowiłam zacząć przygotowywać go samodzielnie... no może jeszcze własnego sera nie robię (choć w Internecie jest bardzo dużo przepisów!), ale już dania z tym serem jak najbardziej.

Do tej pory moim ulubionym jest właśnie ten przepis - sos w stylu makhani, czyli na bazie masła, cebuli, pomidorów i śmietany. Jest gęsty, aromatyczny od dużej ilości przypraw i naprawdę pyszny! A jeśli nie wiecie, gdzie można zdobyć taki ser, to polecam hinduskie sklepy na allegro - wysyłają kilogramowy kawałek, więc warto podzielić się z bliskimi 🙂

Składniki

  • 2 łyżki oleju 
  • 500 g sera paneer 
  • 4 łyżki masła 
  • 2  duże cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  •  kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 1  papryczka chili 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
  • 2 łyżki garam masala 
  • 2 puszki pomidorów (po 400g) 
  • 300 g ziemniaków 
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 100 ml śmietany 30% 
  •   szczypiorek, ryż (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

  1. Ser paneer pokrój w ok. 2 cm kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż ser przez kilka-kilkanaście minut aż będzie zarumieniony z każdej strony.
  3. Przełóż ser na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Cebulę i papryczkę chili posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
  5. W garnku rozgrzej masło, a następnie zeszklij cebulę przez ok. 10 min. Dodaj imbir, czosnek i chili. Smaż 2 minuty.
  6. Dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, kmin rzymski, garam masala. Smaż jeszcze 2 minuty.
  7. Dodaj 2 puszki pomidorów i zblenduj całość na gładką masę.
  8. Do sosu dodaj 650 ml wody.
  9. Ziemniaki pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do sosu i zagotuj. Gotuj ok. 20-25 min. pod przykryciem aż zmiękną.
  10. . Dodaj śmietanę, szpinak i ser paneer. Gotuj jeszcze 10 min.
  11. . Danie możesz podać samo, lub z ryżem lub z plackiem naan lub chapatti. *(patrz wskazówki)

Wskazówki

Danie możesz podawać od razu, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje jak się “przegryzie” przez noc lub dobę. Nabiera wtedy większej wyrazistości 🙂

Jeśli nie lubisz nawet trochę pikantnych dań, możesz pominąć papryczkę chili.

Zostaw komentarz