PANEER W STYLU MAKHANI

Ser panner kocham od dzieciństwa, odkąd przestałam jeść mięso zawsze zamawiam go w hinduskich knajpach. Niedawno, z braku nadziei, że kiedyś wrócimy do normalności i będziemy mogli zwyczajnie pójść do restauracji, a nie tylko zamawiać do domu, postanowiłam zacząć przygotowywać go samodzielnie... no może jeszcze własnego sera nie robię (choć w Internecie jest bardzo dużo przepisów!), ale już dania z tym serem jak najbardziej.
Do tej pory moim ulubionym jest właśnie ten przepis - sos w stylu makhani, czyli na bazie masła, cebuli, pomidorów i śmietany. Jest gęsty, aromatyczny od dużej ilości przypraw i naprawdę pyszny! A jeśli nie wiecie, gdzie można zdobyć taki ser, to polecam hinduskie sklepy na allegro - wysyłają kilogramowy kawałek, więc warto podzielić się z bliskimi 🙂
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 500 g sera paneer
- 4 łyżki masła
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki garam masala
- 2 puszki pomidorów (po 400g)
- 300 g ziemniaków
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietany 30%
- szczypiorek, ryż (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Ser paneer pokrój w ok. 2 cm kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż ser przez kilka-kilkanaście minut aż będzie zarumieniony z każdej strony.
- Przełóż ser na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Cebulę i papryczkę chili posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- W garnku rozgrzej masło, a następnie zeszklij cebulę przez ok. 10 min. Dodaj imbir, czosnek i chili. Smaż 2 minuty.
- Dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, kmin rzymski, garam masala. Smaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj 2 puszki pomidorów i zblenduj całość na gładką masę.
- Do sosu dodaj 650 ml wody.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do sosu i zagotuj. Gotuj ok. 20-25 min. pod przykryciem aż zmiękną.
- . Dodaj śmietanę, szpinak i ser paneer. Gotuj jeszcze 10 min.
- . Danie możesz podać samo, lub z ryżem lub z plackiem naan lub chapatti. *(patrz wskazówki)
Wskazówki
Danie możesz podawać od razu, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje jak się „przegryzie” przez noc lub dobę. Nabiera wtedy większej wyrazistości 🙂
Jeśli nie lubisz nawet trochę pikantnych dań, możesz pominąć papryczkę chili.