PASTA AL POMODORO CON BURRATA
Na pewno każdy z Was ma takie danie, które przygotowuje zawsze jak baaardzo nie chce mu się gotować, jest zmęczony i potrzebuje na szybko coś zjeść. Nawet ja, mimo że kocham gotować i tworzyć nowe przepisy, to co jakiś czas potrzebuję po prostu zjeść - i wtedy wkracza to danie - szybkie, banalne, ale przede wszystkim PRZEPYSZNE.
Odkąd pierwszy raz zjadłam burratę wiedziałam, że stała się konkurencją dla wielbionych przeze mnie od zawsze śmierdzących serów pleśniowych. Nagle w mojej lodówce, zaraz obok camemberta, na stałe zagościły te oto kulki. Kremowe, delikatne, nadające się wprost idealnie do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym. Burrata wzbogaca jego smak, wpływa na konsystencję, no i nawet ładnie wygląda - sami spójrzcie, ja na sam widok tego zdjęcia głodnieję 🙂
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku (małe)
- plasterek papryczki chili
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz do smaku
- 2 kluki sera burrata (lub jedna duża)
- garść listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili.
- Wlej pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj.
- Dodaj kilka listków bazylii i gotuj przez parę minut.
- Sos zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron wymieszaj z sosem, nałóż na talerze, posyp listkami świeżej bazylii.
- Na środek wyłóż rozkrojony ser burrata. Smacznego! 🙂
Wskazówki
Burratę dobrze jest wyjąć ok. 20 min przed podaniem z lodówki, żeby się trochę ogrzała.