spagetti pomodoro burrata

PASTA AL POMODORO CON BURRATA

PASTA AL POMODORO CON BURRATA
PrintKuchnia:  

Na pewno każdy z Was ma takie danie, które przygotowuje zawsze jak baaardzo nie chce mu się gotować, jest zmęczony i potrzebuje na szybko coś zjeść. Nawet ja, mimo że kocham gotować i tworzyć nowe przepisy, to co jakiś czas potrzebuję po prostu zjeść - i wtedy wkracza to danie - szybkie, banalne, ale przede wszystkim PRZEPYSZNE.

Odkąd pierwszy raz zjadłam burratę wiedziałam, że stała się konkurencją dla wielbionych przeze mnie od zawsze śmierdzących serów pleśniowych. Nagle w mojej lodówce, zaraz obok camemberta, na stałe zagościły te oto kulki. Kremowe, delikatne, nadające się wprost idealnie do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym. Burrata wzbogaca jego smak, wpływa na konsystencję, no i nawet ładnie wygląda - sami spójrzcie, ja na sam widok tego zdjęcia głodnieję 🙂 

Składniki

 2 bardzo duże porcje
  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1  mała biała cebula 
  • 2 ząbki czosnku (małe) 
  •  plasterek papryczki chili 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  •   sól, pieprz do smaku 
  • 2 kluki sera burrata (lub jedna duża) 
  •  garść listków świeżej bazylii 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili.
  3. Wlej pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj.
  4. Dodaj kilka listków bazylii i gotuj przez parę minut.
  5. Sos zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Makaron wymieszaj z sosem, nałóż na talerze, posyp listkami świeżej bazylii.
  7. Na środek wyłóż rozkrojony ser burrata. Smacznego! 🙂

Wskazówki

Burratę dobrze jest wyjąć ok. 20 min przed podaniem z lodówki, żeby się trochę ogrzała.

Podziel się swoimi myślami