PASTA Z TUŃCZYKA
PASTA Z TUŃCZYKA6 stycznia 2018
Pare lat temu zostaliśmy zaproszeni przez naszych przyjaciół na kolację i na przystawkę zaserwowali nam pastę z tuńczyka. Wyjątkowo nam posmakowała i wielokrotnie staraliśmy się odtworzyć jej smak, aż w końcu nam się udało!
W ten sposób powstał bardzo prosty przepis, który możecie wykorzystać jako przystawkę dla gości, ale również sprawdzi się jako pasta do kanapki na śniadanie i na kolację.
Składniki
4 porcje
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 łyżki serka Philadelphia
- 1 jabłko
- 1 średnia czerwona cebula
- 3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 80 g tartego sera cheddar
- pieprz (do smaku)
- tabasco (do smaku)
- ulubione pieczywo
- korniszony (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Tuńczyka odcedź i przełóż do miski.
- Czerwoną cebulę pokrój bardzo drobno.
- Jabłko obierz i pokrój drobno.
- Tuńczyka, cebulę, jabłko, serek Philadelphia, musztardę i tarty Cheddar wymieszaj dokładnie w misce.
- Dodaj pieprz i sos Tabasco do smaku. Wymieszaj.
- Podawaj na ulubionym pieczywie, opcjonalnie w towarzystwie korniszonów.
Wskazówki
Najlepiej zacząć od małej ilości Tabasco i stopniowo ją zwiększać, żeby przypadkiem nie zrobić pasty zbyt ostrej.