Lån på Minuttet | Vastamelukuulokkeet | Kredittkort | Sammenligne Strømpriser | Beste Boligalarm | Beste Forsikring | Mobilselskaper | Vakthold

PENNE Z SOSEM SEROWO-POMIDOROWYM

PENNE Z SOSEM SEROWO-POMIDOROWYM

Ja nieustannie pozostaję w klimacie sezonowych warzyw, objadam się pomidorami i wkładam je do każdego dania. Tym razem nie było inaczej! Sos powstał na bazie pysznych dojrzałych pomidorów i sera pleśniowego Lazur. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie to aż tak smaczne, ale wyraźny posmak śmierdzącego sera i do tego świeże warzywa naprawdę przypadł mi do gustu. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, przepis jest banalnie prosty, więc każdy bez problemu sobie z tym poradzi i nie straci całego wieczoru na stanie przy garach 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 400 g makaronu penne  (u mnie bezglutenowy)
  • 500 g świeżych pomidorów 
  • 1  biała część pora 
  • 1  średnia cukinia 
  • 2 garści rukoli 
  • 180 g sera pleśniowego Lazur 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 20 g potartego parmezanu 
  •   listki bazylii 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Pomidory przekrój, wyjmij gniazda niesienne, miąższ pokrój w kostkę. (niekoniecznie drobną)
  2. Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
  3. Rukolę umyj i osusz.
  4. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.
  5. Cukinię pokrój w kostkę.
  6. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  7. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i cukinię, osól i podsmażaj kilka minut.
  8. Dodaj pomidory, wymieszaj i podsmaż.
  9. Odparuj wodę.
  10. . Dodaj rukolę, wymieszaj.
  11. . Dodaj ser, wymieszaj.
  12. . Makaron wymieszaj z powstałym sosem.
  13. . Rozłóż na talerze, posyp potartym parmezanem i listkami bazylii.

Wskazówki

Makaron możecie użyć właściwie dowolny, ja na próbę kupiłam bezglutenowy i bardzo mi posmakował!

Jeżeli nie lubicie skórki od pomidora to koniecznie najpierw obierzcie pomidory zanim je pokroicie.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.