PENNE Z SOSEM SEROWO-POMIDOROWYM

PENNE Z SOSEM SEROWO-POMIDOROWYM

Ja nieustannie pozostaję w klimacie sezonowych warzyw, objadam się pomidorami i wkładam je do każdego dania. Tym razem nie było inaczej! Sos powstał na bazie pysznych dojrzałych pomidorów i sera pleśniowego Lazur. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie to aż tak smaczne, ale wyraźny posmak śmierdzącego sera i do tego świeże warzywa naprawdę przypadł mi do gustu. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, przepis jest banalnie prosty, więc każdy bez problemu sobie z tym poradzi i nie straci całego wieczoru na stanie przy garach 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 400 g makaronu penne  (u mnie bezglutenowy)
  • 500 g świeżych pomidorów 
  • 1  biała część pora 
  • 1  średnia cukinia 
  • 2 garści rukoli 
  • 180 g sera pleśniowego Lazur 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 20 g potartego parmezanu 
  •   listki bazylii 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Pomidory przekrój, wyjmij gniazda niesienne, miąższ pokrój w kostkę. (niekoniecznie drobną)
  2. Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
  3. Rukolę umyj i osusz.
  4. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.
  5. Cukinię pokrój w kostkę.
  6. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  7. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i cukinię, osól i podsmażaj kilka minut.
  8. Dodaj pomidory, wymieszaj i podsmaż.
  9. Odparuj wodę.
  10. . Dodaj rukolę, wymieszaj.
  11. . Dodaj ser, wymieszaj.
  12. . Makaron wymieszaj z powstałym sosem.
  13. . Rozłóż na talerze, posyp potartym parmezanem i listkami bazylii.

Wskazówki

Makaron możecie użyć właściwie dowolny, ja na próbę kupiłam bezglutenowy i bardzo mi posmakował!

Jeżeli nie lubicie skórki od pomidora to koniecznie najpierw obierzcie pomidory zanim je pokroicie.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com