PENNE Z SOSEM SEROWO-POMIDOROWYM
PENNE Z SOSEM SEROWO-POMIDOROWYM12 sierpnia 2018
Ja nieustannie pozostaję w klimacie sezonowych warzyw, objadam się pomidorami i wkładam je do każdego dania. Tym razem nie było inaczej! Sos powstał na bazie pysznych dojrzałych pomidorów i sera pleśniowego Lazur. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie to aż tak smaczne, ale wyraźny posmak śmierdzącego sera i do tego świeże warzywa naprawdę przypadł mi do gustu. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, przepis jest banalnie prosty, więc każdy bez problemu sobie z tym poradzi i nie straci całego wieczoru na stanie przy garach 🙂
Składniki
4 porcje
- 400 g makaronu penne (u mnie bezglutenowy)
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 biała część pora
- 1 średnia cukinia
- 2 garści rukoli
- 180 g sera pleśniowego Lazur
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g potartego parmezanu
- listki bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pomidory przekrój, wyjmij gniazda niesienne, miąższ pokrój w kostkę. (niekoniecznie drobną)
- Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
- Rukolę umyj i osusz.
- Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i cukinię, osól i podsmażaj kilka minut.
- Dodaj pomidory, wymieszaj i podsmaż.
- Odparuj wodę.
- . Dodaj rukolę, wymieszaj.
- . Dodaj ser, wymieszaj.
- . Makaron wymieszaj z powstałym sosem.
- . Rozłóż na talerze, posyp potartym parmezanem i listkami bazylii.
Wskazówki
Makaron możecie użyć właściwie dowolny, ja na próbę kupiłam bezglutenowy i bardzo mi posmakował!
Jeżeli nie lubicie skórki od pomidora to koniecznie najpierw obierzcie pomidory zanim je pokroicie.