PESTO Z RUKOLI

PESTO Z RUKOLI

Dla wszystkich, którym przejadło się już pesto z bazylii! Pesto z rukoli jest bardzo intensywne, a w mojej wersji dodatkowo ma wyczuwalny smak sera grana padano. Super sprawdzi się do makaronu, kasz (moja ulubiona wersja to kuskus wymieszany z pesto) lub jako "smarowidło" do kanapki.

Eksperymentujcie, to pesto pasuje dosłownie do wszystkiego!

Składniki

 1 słoik
  • 150 g rukoli 
  • 65 g sera grana padano 
  • 65 ml oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki podprażonych orzeszków pini 
  •   sól (do smaku) 
  •   pieprz (do smaku) 

Sposób przygotowania

  1. Ser potrzyj na tarce. Jeżeli masz dobry blender/rozdrabniacz o wysokiej mocy, ten krok możesz pominąć.
  2. Do blendera lub rozdrabniacza włóż wszystkie składniki.
  3. Blenduj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  5. Dopraw solą i pieprzem.

Wskazówki

Spróbuj przygotować też to pesto w wersji z parmezanem i orzechami włoskimi, również ma ciekawy smak!

Jeżeli nie wykorzystasz całego pesto na raz, schowaj je do lodówki w zamkniętym słoiczku i zjedz w przeciągu kilku dni.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.