PESTO Z RUKOLI
PESTO Z RUKOLI8 maja 2018
Dla wszystkich, którym przejadło się już pesto z bazylii! Pesto z rukoli jest bardzo intensywne, a w mojej wersji dodatkowo ma wyczuwalny smak sera grana padano. Super sprawdzi się do makaronu, kasz (moja ulubiona wersja to kuskus wymieszany z pesto) lub jako "smarowidło" do kanapki.
Eksperymentujcie, to pesto pasuje dosłownie do wszystkiego!
Składniki
1 słoik
- 150 g rukoli
- 65 g sera grana padano
- 65 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki podprażonych orzeszków pini
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
- Ser potrzyj na tarce. Jeżeli masz dobry blender/rozdrabniacz o wysokiej mocy, ten krok możesz pominąć.
- Do blendera lub rozdrabniacza włóż wszystkie składniki.
- Blenduj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
- Dopraw solą i pieprzem.
Wskazówki
Spróbuj przygotować też to pesto w wersji z parmezanem i orzechami włoskimi, również ma ciekawy smak!
Jeżeli nie wykorzystasz całego pesto na raz, schowaj je do lodówki w zamkniętym słoiczku i zjedz w przeciągu kilku dni.