PIECZEŃ WEGAŃSKA
PIECZEŃ WEGAŃSKA20 listopada 2017

Forma i struktura przypomina nieco pasztet mięsny, jednak jest w pełni wegańska.
Potrafi rozkochać w sobie również mięsożerców !
Składniki
10 porcji
- 120 g upieczonej dyni
- 2 puszki (400g) cieciorki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pokruszonych migdałów
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka płatków np. quinoa do posypania foremki
- 125 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cząbru
Sposób przygotowania
- Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj łyżkę oleju roślinnego, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej na 210 stopni. Włoż dynię i piecz do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni. Od 20 do 50 min, więc należy kontrolować jej miękkość.
- Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Ciecierzycę odsącz i przełóż do dużej miski.
- Ostudzoną dynię dodaj do ciecierzycy.
- Siemię lniane i nasiona chia włoż do małego garnka, zalej mlekiem sojowym i odstaw na pół godziny.
- siemię lniane z chia i mlekiem gotuj na małym ogniu 8 minut - aż powstanie gęsty kisiel.
- Dynię i ciecierzycę wraz z przyprawami dokładnie zblenduj, aż do uzyskania gładkiej masy.
- . Dodaj ostudzony lekko „kisiel” , migdały i dokładnie wymieszaj.
- . Piekarnik rozgrzej do 180 st z termoobiegiem.
- . Blachę wysmaruj olejem roślinnym i wysyp płatkami np. quinoa.
- . Masę przełóż do foremki, wyrównaj od góry i posyp pestkami dyni.
- . Piecz ok. 70 min, aż do suchego patyczka.
- . Po upieczeniu zaczekaj z krojeniem do całkowitego wystudzenia.
- . Przechowuj w lodówce.
Wskazówki
Pieczeń wegańska sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatki, ale również do chleba czy jedzona bez żadnych dodatków.