PIECZEŃ WEGAŃSKA

PIECZEŃ WEGAŃSKA
PrintKuchnia:  

Forma i struktura przypomina nieco pasztet mięsny, jednak jest w pełni wegańska.

Potrafi rozkochać w sobie również mięsożerców !

Składniki

 10 porcji
  • 120 g upieczonej dyni 
  • 2 puszki (400g) cieciorki 
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżka płatków np. quinoa do posypania foremki 
  • 125 ml  mleka sojowego 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki cząbru 

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj łyżkę oleju roślinnego, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej na 210 stopni. Włoż dynię i piecz do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni. Od 20 do 50 min, więc należy kontrolować jej miękkość.
  4. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  5. Ciecierzycę odsącz i przełóż do dużej miski.
  6. Ostudzoną dynię dodaj do ciecierzycy.
  7. Siemię lniane i nasiona chia włoż do małego garnka, zalej mlekiem sojowym i odstaw na pół godziny.
  8. siemię lniane z chia i mlekiem gotuj na małym ogniu 8 minut - aż powstanie gęsty kisiel.
  9. Dynię i ciecierzycę wraz z przyprawami dokładnie zblenduj, aż do uzyskania gładkiej masy.
  10. . Dodaj ostudzony lekko „kisiel” , migdały i dokładnie wymieszaj.
  11. . Piekarnik rozgrzej do 180 st z termoobiegiem.
  12. . Blachę wysmaruj olejem roślinnym i wysyp płatkami np. quinoa.
  13. . Masę przełóż do foremki, wyrównaj od góry i posyp pestkami dyni.
  14. . Piecz ok. 70 min, aż do suchego patyczka.
  15. . Po upieczeniu zaczekaj z krojeniem do całkowitego wystudzenia.
  16. . Przechowuj w lodówce.

Wskazówki

Pieczeń wegańska sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatki, ale również do chleba czy jedzona bez żadnych dodatków.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com