PIECZONA DYNIA PIŻMOWA

PIECZONA DYNIA PIŻMOWA
PrintKuchnia:  Sezon:  

Prosty i szybki dodatek, który zastąpi ziemniaki do obiadu i podbije podniebienia wszystkich jedzących !

W USA, na Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia, pieczona dynia często pojawia się na stole w towarzystwie pieczonego w całości indyka.

Składniki

 4 porcje
  • 1,5 kg dyni piżmowej  (ważonej ze skórą)
  • 3 łyżki masła 
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • 40 g orzechów pekan 
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz i pokrój na kawałki.
  2. Piekarnik nagrzej do 220 st.
  3. 2 łyżki masła rozpuść w garnku.
  4. Dynię dokładnie obtocz w maśle, przypraw solą i pieprzem.
  5. Połóż dynię na blasze piekarnika.
  6. Piecz ok. 20-30 min, co jakiś czas kontrolując miękkość dyni.
  7. Orzechy posiekaj.
  8. Podgrzej w garnku trzecią łyżkę masła. Dodaj orzechy i podsmażaj dopóki nie zaczną pachnieć.
  9. Odsącz orzechy na ręczniku papierowym.
  10. . Dynię po wyjęciu z piekarnika przełóż do naczynia, posyp orzechami i posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki

Orzechy pekan można zastąpić orzechami włoskimi. Będzie to równie pyszne danie.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com