PIECZONA DYNIA PIŻMOWA
PIECZONA DYNIA PIŻMOWA21 listopada 2017

Prosty i szybki dodatek, który zastąpi ziemniaki do obiadu i podbije podniebienia wszystkich jedzących !
W USA, na Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia, pieczona dynia często pojawia się na stole w towarzystwie pieczonego w całości indyka.
Składniki
4 porcje
- 1,5 kg dyni piżmowej (ważonej ze skórą)
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 40 g orzechów pekan
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Dynię obierz i pokrój na kawałki.
- Piekarnik nagrzej do 220 st.
- 2 łyżki masła rozpuść w garnku.
- Dynię dokładnie obtocz w maśle, przypraw solą i pieprzem.
- Połóż dynię na blasze piekarnika.
- Piecz ok. 20-30 min, co jakiś czas kontrolując miękkość dyni.
- Orzechy posiekaj.
- Podgrzej w garnku trzecią łyżkę masła. Dodaj orzechy i podsmażaj dopóki nie zaczną pachnieć.
- Odsącz orzechy na ręczniku papierowym.
- . Dynię po wyjęciu z piekarnika przełóż do naczynia, posyp orzechami i posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki
Orzechy pekan można zastąpić orzechami włoskimi. Będzie to równie pyszne danie.