PIECZONE OSTRYGI

PIECZONE OSTRYGI

Pamiętam jak kilka lat temu spędzałam z rodziną sylwestra w Hong Kongu. Moi rodzice tego dnia na kolację wybrali znany, dobry bar specjalizujący się w ostrygach. Mieli muszle z całego świata, więc zamówiliśmy bardzo różnorodny talerz. Kiedy wzięłam pierwszą ostrygę do buzi mało się nie udusiłam, czułam się jakbym przełykała mega glutowatego, słonego robala... i była to ostatnia ostryga tego dnia jak i również na kolejne pare lat. Na szczęście podawali też frytki w knajpie, którymi zadowoliłam na kolację sylwestrową 😉 Przez kolejne pare lat podróżowania, często w krajach słynących z ostryg nadal wzbraniałam się, że nigdy w życiu, że fuj itd. Aż pewnego dnia, w Madrycie na Mercado de San Miguel, podjęłam próbę, wtedy były to ostrygi surowe, na zimno z dodatkiem samego tabasco. I coś "pyknęło" i na maksa mi posmakowało! W sekundę stałam się fanką! Chociaż zawsze mówię, że to nie jest jedzenie ... to jest coś pysznego, taka mała, droga przekąska, której smak na długo pozostaje w buzi 🙂

Także kto z Was nie zna ich smaku - tego zachęcam do spróbowania! Warto skosztować i wersji naturalnej, surowej, a później tej pieczonej, to są zupełnie dwa różne dania! Można kochać jedno, a drugiego nienawidzić 🙂

Składniki

 10 sztuk
  • 10  ostryg 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  •   tabasco (do smaku) 
  • ok 200 gramów soli 

Sposób przygotowania

  1. Miękkie masło wymieszaj dokładnie z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw.
  2. Bułkę tartą przyrumień na patelni. Odstaw.
  3. Otwórz ostrygi przy pomocy specjalnego noża do ostryg - jeśli robisz to pierwszy raz najlepiej obejrzyj na youtube dowolny tutorial, będzie on niezwykle pomocny.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 st, termoobieg+grzanie od góry.
  5. Naczynie żaroodporne wysyp grubą warstwą soli.
  6. Każdą ostrygę odkładaj na sól, ostrożnie żeby nie wylała się z niej woda morska. Sól służy do tego żeby ostryga stała stabilnie podczas pieczenia.
  7. Do każdej ostrygi nałóż pietruszkowe masło.
  8. Dopraw kropelką tabasco, w zależności od upodobań.
  9. Każdą ostrygę posyp bułką tartą.
  10. . Piecz 8 minut.
  11. . Zjedz od razu po upieczeniu, popijając dobrym winem lub Cavą 🙂

Wskazówki

Ja korzystam z najprostszego i najtańszego noża do ostryg dostępnego na Allegro i zdecydowanie polecam 🙂 bez tego ani rusz!

Podziel się swoimi myślami