PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI17 grudnia 2017

Klasyczne danie Bożonarodzeniowe, bez którego w moim domu nie ma świąt !
Pierogi z tego przepisu wychodzą mocno grzybowe, można zastąpić nimi uszka do barszczu, albo zjeść je z cebulką podsmażoną na maśle.
Składniki
140 sztuk
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 180 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i prawdziwki pół na pół)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 białe cebule
- 1,5 kg mąki
- ok. 2-3 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Grzyby namocz przez min. 6 godzin albo pozostaw na całą noc.
- Grzyby ugotuj wraz z marchewką i pietruszką aż do miękkości warzyw.
- Kapustę przepłucz wodą, włóż do dużego garnka i zalej wodą do przykrycia.
- Gotuj ok . 50 min aż do miękkości. W trakcie gotowania możesz dodać do kapusty trochę wywaru grzybowego.
- Kapustę i grzyby odcedź dokładnie i ostudź. Ważne, żeby dokładnie odsączyć warzywa z wody, bo inaczej wyjdzie bardzo rzadki farsz. Wywar grzybowy możesz zachować do barszczu lub zupy grzybowej.
- Kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę do mięsa o szerokich oczkach, lub drobno posiekaj.
- Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż na patelni na maśle. Dodaj do farszu.
- Dopraw pieprzem i solą.
- Dokładnie wymieszaj. Spróbuj farszu - ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- . Przygotuj ciasto.
- . Mąkę, 2 łyżki masła, 3 łyżeczki soli - wymieszaj.
- . Dodawaj powoli wodę zagniatając ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.
- . Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj kółeczka szklanką.
- . Każde kółeczko uzupełnij farszem i zlep dokładnie brzegi.
- . Pierogi możesz od razu zamrozić albo ugotować w osolonej wodzie i zjeść z masłem i cebulką.
Wskazówki
Warto ugotować pierwsze dwa pierogi zanim zrobimy kolejne 100, żeby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony.