PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PrintKuchnia:  

Klasyczne danie Bożonarodzeniowe, bez którego w moim domu nie ma świąt !

Pierogi z tego przepisu wychodzą mocno grzybowe, można zastąpić nimi uszka do barszczu, albo zjeść je z cebulką podsmażoną na maśle.

Składniki

 140 sztuk
  • 1,5 kg kapusty kiszonej 
  • 180 g suszonych grzybów  (u mnie borowiki i prawdziwki pół na pół)
  • 1  marchewka 
  • 1  pietruszka 
  • 2  białe cebule 
  • 1,5 kg mąki 
  • ok. 2-3 szklanki  ciepłej wody 
  • 4 łyżki masła 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Grzyby namocz przez min. 6 godzin albo pozostaw na całą noc.
  2. Grzyby ugotuj wraz z marchewką i pietruszką aż do miękkości warzyw.
  3. Kapustę przepłucz wodą, włóż do dużego garnka i zalej wodą do przykrycia.
  4. Gotuj ok . 50 min aż do miękkości. W trakcie gotowania możesz dodać do kapusty trochę wywaru grzybowego.
  5. Kapustę i grzyby odcedź dokładnie i ostudź. Ważne, żeby dokładnie odsączyć warzywa z wody, bo inaczej wyjdzie bardzo rzadki farsz. Wywar grzybowy możesz zachować do barszczu lub zupy grzybowej.
  6. Kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę do mięsa o szerokich oczkach, lub drobno posiekaj.
  7. Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż na patelni na maśle. Dodaj do farszu.
  8. Dopraw pieprzem i solą.
  9. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj farszu - ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  10. . Przygotuj ciasto.
  11. . Mąkę, 2 łyżki masła, 3 łyżeczki soli - wymieszaj.
  12. . Dodawaj powoli wodę zagniatając ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.
  13. . Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj kółeczka szklanką.
  14. . Każde kółeczko uzupełnij farszem i zlep dokładnie brzegi.
  15. . Pierogi możesz od razu zamrozić albo ugotować w osolonej wodzie i zjeść z masłem i cebulką.

Wskazówki

Warto ugotować pierwsze dwa pierogi zanim zrobimy kolejne 100, żeby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony.

Dodaj komentarz