Låne Penger uten Sikkerhet | Sähkön Hinta | Test av Kredittkort | Strømpriser | Innbruddsalarm Pris 2018 | Forsikringsselskap | Beste Mobilabonnement | Grøftegraving

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PrintKuchnia:  

Klasyczne danie Bożonarodzeniowe, bez którego w moim domu nie ma świąt !

Pierogi z tego przepisu wychodzą mocno grzybowe, można zastąpić nimi uszka do barszczu, albo zjeść je z cebulką podsmażoną na maśle.

Składniki

 140 sztuk
  • 1,5 kg kapusty kiszonej 
  • 180 g suszonych grzybów  (u mnie borowiki i prawdziwki pół na pół)
  • 1  marchewka 
  • 1  pietruszka 
  • 2  białe cebule 
  • 1,5 kg mąki 
  • ok. 2-3 szklanki  ciepłej wody 
  • 4 łyżki masła 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Grzyby namocz przez min. 6 godzin albo pozostaw na całą noc.
  2. Grzyby ugotuj wraz z marchewką i pietruszką aż do miękkości warzyw.
  3. Kapustę przepłucz wodą, włóż do dużego garnka i zalej wodą do przykrycia.
  4. Gotuj ok . 50 min aż do miękkości. W trakcie gotowania możesz dodać do kapusty trochę wywaru grzybowego.
  5. Kapustę i grzyby odcedź dokładnie i ostudź. Ważne, żeby dokładnie odsączyć warzywa z wody, bo inaczej wyjdzie bardzo rzadki farsz. Wywar grzybowy możesz zachować do barszczu lub zupy grzybowej.
  6. Kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę do mięsa o szerokich oczkach, lub drobno posiekaj.
  7. Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż na patelni na maśle. Dodaj do farszu.
  8. Dopraw pieprzem i solą.
  9. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj farszu - ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  10. . Przygotuj ciasto.
  11. . Mąkę, 2 łyżki masła, 3 łyżeczki soli - wymieszaj.
  12. . Dodawaj powoli wodę zagniatając ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.
  13. . Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj kółeczka szklanką.
  14. . Każde kółeczko uzupełnij farszem i zlep dokładnie brzegi.
  15. . Pierogi możesz od razu zamrozić albo ugotować w osolonej wodzie i zjeść z masłem i cebulką.

Wskazówki

Warto ugotować pierwsze dwa pierogi zanim zrobimy kolejne 100, żeby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.