PIEROŻKI Z BURAKIEM I FETĄ
PIEROŻKI Z BURAKIEM I FETĄ1 grudnia 2019

PrintKuchnia: Wegetariańska
Początek grudnia oznacza początek planowania świątecznych dań! Do tej pory skupiałam się tu głównie na daniach tradycyjnych jak pierogi z kapustą i grzybami czy barszcz z uszkami. Tym razem mam dla Was coś nietypowego, ale bardzo prostego i smacznego. Te pierożki przygotujecie ekspresowo (no może poza czasem pieczenia buraków... dlatego warto upiec je np. poprzedniego dnia razem z burakami na ten barszcz lub to carpaccio)! Reszta pracy to już sama przyjemność 🙂
Pierożki warto podać na jednym, dużym talerzu, np. takim jak ten z mojego zdjęcia, niezawodnej marki Ambition (http://ambition.pl). Nawet nie zorientujecie się, kiedy wszystkie znikną ze stołu 🙂
Składniki
54 sztuki
- 3 średniej wielkości buraki (ok. 400 g)
- 180 g sera feta
- garść świeżego tymianku (drobno posiekanego)
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- czarny sezam
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 230 st.
- Buraki obierz, posyp solą i pieprzem i owiń folią aluminiową.
- Piecz ok. 1-1,5h. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, więc w trakcie pieczenia co jakiś czas sprawdzaj czy buraki nie są już wystarczająco miękkie.
- Miękkie buraki ostudź, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Wymieszaj z drobno pokrojonym serem feta oraz tymiankiem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wycinaj szklanką kółeczka z ciasta francuskiego, farsz nakładaj łyżeczką i dokładnie zlepiaj boki.
- Przełóż na papier do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnym sezamem.
- Piecz w temperaturze 180 st., ok. 20-25 min, aż będą ładnie zarumienione.