PIEROŻKI Z BURAKIEM I FETĄ

PIEROŻKI Z BURAKIEM I FETĄ

Początek grudnia oznacza początek planowania świątecznych dań! Do tej pory skupiałam się tu głównie na daniach tradycyjnych jak pierogi z kapustą i grzybami czy barszcz z uszkami. Tym razem mam dla Was coś nietypowego, ale bardzo prostego i smacznego. Te pierożki przygotujecie ekspresowo (no może poza czasem pieczenia buraków... dlatego warto upiec je np. poprzedniego dnia razem z burakami na ten barszcz lub to carpaccio)! Reszta pracy to już sama przyjemność 🙂

Pierożki warto podać na jednym, dużym talerzu, np. takim jak ten z mojego zdjęcia, niezawodnej marki Ambition (http://ambition.pl). Nawet nie zorientujecie się, kiedy wszystkie znikną ze stołu 🙂

Składniki

 54 sztuki
  • 3 średniej wielkości buraki (ok. 400 g) 
  • 180 g sera feta 
  •  garść świeżego tymianku (drobno posiekanego) 
  • 3 opakowania ciasta francuskiego 
  • 1   jajko 
  •   sól, pieprz do smaku 
  •   czarny sezam 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 230 st.
  2. Buraki obierz, posyp solą i pieprzem i owiń folią aluminiową.
  3. Piecz ok. 1-1,5h. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, więc w trakcie pieczenia co jakiś czas sprawdzaj czy buraki nie są już wystarczająco miękkie.
  4. Miękkie buraki ostudź, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. Wymieszaj z drobno pokrojonym serem feta oraz tymiankiem.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Wycinaj szklanką kółeczka z ciasta francuskiego, farsz nakładaj łyżeczką i dokładnie zlepiaj boki.
  8. Przełóż na papier do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnym sezamem.
  9. Piecz w temperaturze 180 st., ok. 20-25 min, aż będą ładnie zarumienione.

Wskazówki

Pierożki smakują wyśmienicie z sosem chrzanowym lub, po prostu, z ostrym chrzanem 🙂

Ilość pierożków zależy od średnicy Waszej szklanki, ja użyłam takiej o średnicy 7cm i wyszły mi 54 sztuki.


Święta z dbałością

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com