PIETRUSZKOWY CHŁODNIK

PIETRUSZKOWY CHŁODNIK

Temperatura ostatnio w ogóle nie chce spaść poniżej 25 stopni, nawet nocą jest bardzo gorąco. Mi w taką pogodę w ogóle nie chce się jeść nic ciepłego! Dlatego stawiam na sałatki i chłodniki. Tutaj macie kolejną już w tym roku wersję zielonego chłodnika. Poprzedni chłodnik miętowy z awokado znajdziecie tu. Tym razem w roli głównej natka pietruszki, która bardzo orzeźwia w te gorące dni. Także jeśli tak jak ja ciągle narzekacie "za gorąco...!!!" to szybciutko lećcie po warzywa do sklepu i do dzieła 🙂

UWAGA - na dole we wskazówkach znajdziecie przepis na wersję wegańską/bez laktozy 🙂

Składniki

 3 duże porcje
  • 500 g ogórków 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 500 g jogurtu greckiego 
  • 100 ml maślanki 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  •   rzodkiewki, ogórek  (opcjonalnie)
  •   jajko ugotowane na twardo  (opcjonalnie)
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   ocet z białego wina 
  •   woda niegazowana  (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Do dużej miski włóż pokrojone ogórki, garść natki pietruszki (zostaw kilka listków do dekoracji), jogurt grecki, maślankę, czosnek, oliwę. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Odstaw do lodówki na około godzinę.
  5. Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Opcjonalnie możesz dodać wodę niegazowaną, żeby uzyskać bardziej płynną konsystencję.
  7. Chłodnik dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
  8. Rzodkiewki i ogórka pokrój w kostkę, jajko ugotuj na twardo.
  9. Chłodnik przelej do misek, posyp ogórkiem, rzodkiewką i dodaj jajko. Posyp pozostałymi listkami pietruszki.

Wskazówki

Jeżeli nie masz czasu na chłodzenie warzyw, możesz je od razu zmiksować i podać chłodnik na kostkach lodu 🙂

 

Wersja wegańska/bezlaktozowa : ja raczej też stronię od nabiału, więc większość dań, a szczególnie chłodniki przygotowuję w dwóch wersjach. Tutaj jogurt grecki zastąpiłam jogurtem sojowym, a maślankę mlekiem sojowym. Reszta według przepisu – no i w wersji wegańskiej oczywiście pomijamy jajko 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.