PIZZA Z SALAMI

Chyba nie ma drugiego takiego dania, o które dostałam w życiu tyle pytań, co o pizzę. Głównie "czemu na Twojej stronie nie ma nadal przepisu na pizzę?!" albo "a jak ostatnio robiłaś tę pyszną pizzę jak u Ciebie byliśmy?!".
No więc, ogłaszam że przepis już jest!
I to taki na maksa sprawdzony, bo od marca pizzę robię raz w tygodniu, stało się to moją "kwarantannową" tradycją, żeby sobie poprawiać humor 🙂 Przez te miesiące zdecydowanie udoskonaliłam go, kiedyś za każdym razem stresowałam się czy wyrośnie, czy się zarumieni, czy nie będzie za gruba albo za twarda. Teraz już robię ją z zamkniętymi oczami i na totalnym luzie 🙂 Nie ma co się bać, że to skomplikowane i nie wyjdzie! Podążajcie krok po kroku za moim przepisem i musi się udać! Moja mama już w ten weekend testowała i wyszła jej identyczna pizza jak moja... to tak na zachętę 🙂
+ jeżeli tak jak my nie lubicie brzegów pizzy to ... po prostu ich nie róbcie! 🙂

Składniki
CIASTO NA PIZZĘ
- 10 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 375 g mąki do pizzy (00)
- 1,5 łyżeczki soli
- 225 ml wody (w temp. 38 st)
- 2 łyżki oliwy
SOS
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1-2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- garść listków bazylii
DODATKI
- 1 duża, czerwona cebula
- 50 g ulubionego salami
- ok. 200 g tartej mozzarelli
- 2 kulki mozarelli
- 2 garści pomidorków koktailowych
- listki bazylii
Sposób przygotowania
CIASTO NA PIZZĘ
- Wszystkie składniki umieść w misce, może być to zwykła, bardzo duża miska, lub misa miksera planetarnego, który całą robotę zrobi za Ciebie 🙂
- Ciasto ugniataj min. 15 min, aż będzie gładkie i jędrne.
- Kulkę ciasta pozostaw w misce, owiń ją szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce (ja zwykle chowam pod kołdrę lub do szafki) na 1,5-2h.
SOS
- Cebulę i chili pokrój, posól, a następnie podsmażaj na oliwie przez kilka minut.
- Dodaj pomidory z puszki i bazylię, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Odstaw.
- Sos zblenduj na gładko.
PIZZA
- Piekarnik nagrzej do maksymalnej mocy, u mnie jest to 250 st, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
- Ciasto uderz pięścią, a następnie chwilę pozagniataj. Podziel na 2 części, jedną przykryj folią.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Ciasto rozciągnij w dłoniach, następnie przełóż na papier do pieczenia i powoli rozprowadzaj palcami po całej powierzchni blachy. Możesz utworzyć brzegi pizzy lub zostawić ją praktycznie płaską (ja tak robię).
- Na środek wyłóż sos (ok. 1/3) i rozprowadź po całej pizzy, tak żeby utworzył cienką warstwę.
- Następnie połóż cebulę i posyp równomiernie tartą mozzarellą.
- Na wierzchu rozłóż salami.
- Włóż do piekarnika na dolny poziom i piecz 10-12 minut.
- . W między czasie kulkę mozzarelli pokrój w plasterki, a pomidorki przekrój na połówki.
- . Po 10 min otwórz piekarnik, na pizzy rozłóż mozzarellę i piecz kolejne 3 minuty. Na tym etapie możesz również dodać pomidorki, jednak my wolimy wersję z surowymi.
- . Wyjmij pizzę, posyp pomidorkami jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej, a na koniec dodaj listki świeżej bazylii.
Wskazówki
Bardzo ważna jest temperatura wody, ponieważ jeśli będzie za niska to ciasto nie wyrośnie, a jeśli za wysoka to możemy zabić drożdże i również nam nie urośnie. Optymalna temperatura, z mojego doświadczenia, to 37-39 st.
Dodatki możesz dowolnie modyfikować, w wersji wegetariańskiej pominąć mięso, a dodać więcej warzyw itd. 🙂