PIZZA Z SALAMI

PIZZA Z SALAMI
PrintKuchnia:  

Chyba nie ma drugiego takiego dania, o które dostałam w życiu tyle pytań, co o pizzę. Głównie "czemu na Twojej stronie nie ma nadal przepisu na pizzę?!" albo "a jak ostatnio robiłaś tę pyszną pizzę jak u Ciebie byliśmy?!".

No więc, ogłaszam że przepis już jest!

I to taki na maksa sprawdzony, bo od marca pizzę robię raz w tygodniu, stało się to moją "kwarantannową" tradycją, żeby sobie poprawiać humor 🙂 Przez te miesiące zdecydowanie udoskonaliłam go, kiedyś za każdym razem stresowałam się czy wyrośnie, czy się zarumieni, czy nie będzie za gruba albo za twarda. Teraz już robię ją z zamkniętymi oczami i na totalnym luzie 🙂 Nie ma co się bać, że to skomplikowane i nie wyjdzie! Podążajcie krok po kroku za moim przepisem i musi się udać! Moja mama już w ten weekend testowała i wyszła jej identyczna pizza jak moja... to tak na zachętę 🙂

+ jeżeli tak jak my nie lubicie brzegów pizzy to ... po prostu ich nie róbcie! 🙂

Składniki

 2 duże pizze

CIASTO NA PIZZĘ

  • 10 g drożdży instant 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 375 g mąki do pizzy (00) 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 225 ml wody (w temp. 38 st) 
  • 2 łyżki oliwy 

SOS

  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1  duża cebula 
  • 1-2  papryczki chili  (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy 
  •   sól, pieprz do smaku 
  •  garść listków bazylii 

DODATKI

  • 1  duża, czerwona cebula 
  • 50 g ulubionego salami 
  • ok. 200 g tartej mozzarelli 
  • 2 kulki mozarelli 
  • 2 garści pomidorków koktailowych 
  •   listki bazylii 

Sposób przygotowania

CIASTO NA PIZZĘ

  1. Wszystkie składniki umieść w misce, może być to zwykła, bardzo duża miska, lub misa miksera planetarnego, który całą robotę zrobi za Ciebie 🙂
  2. Ciasto ugniataj min. 15 min, aż będzie gładkie i jędrne.
  3. Kulkę ciasta pozostaw w misce, owiń ją szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce (ja zwykle chowam pod kołdrę lub do szafki) na 1,5-2h.

SOS

  1. Cebulę i chili pokrój, posól, a następnie podsmażaj na oliwie przez kilka minut.
  2. Dodaj pomidory z puszki i bazylię, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Odstaw.
  3. Sos zblenduj na gładko.

PIZZA

  1. Piekarnik nagrzej do maksymalnej mocy, u mnie jest to 250 st, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
  2. Ciasto uderz pięścią, a następnie chwilę pozagniataj. Podziel na 2 części, jedną przykryj folią.
  3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Cebulę pokrój w piórka.
  5. Ciasto rozciągnij w dłoniach, następnie przełóż na papier do pieczenia i powoli rozprowadzaj palcami po całej powierzchni blachy. Możesz utworzyć brzegi pizzy lub zostawić ją praktycznie płaską (ja tak robię).
  6. Na środek wyłóż sos (ok. 1/3) i rozprowadź po całej pizzy, tak żeby utworzył cienką warstwę.
  7. Następnie połóż cebulę i posyp równomiernie tartą mozzarellą.
  8. Na wierzchu rozłóż salami.
  9. Włóż do piekarnika na dolny poziom i piecz 10-12 minut.
  10. . W między czasie kulkę mozzarelli pokrój w plasterki, a pomidorki przekrój na połówki.
  11. . Po 10 min otwórz piekarnik, na pizzy rozłóż mozzarellę i piecz kolejne 3 minuty. Na tym etapie możesz również dodać pomidorki, jednak my wolimy wersję z surowymi.
  12. . Wyjmij pizzę, posyp pomidorkami jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej, a na koniec dodaj listki świeżej bazylii.

Wskazówki

Bardzo ważna jest temperatura wody, ponieważ jeśli będzie za niska to ciasto nie wyrośnie, a jeśli za wysoka to możemy zabić drożdże i również nam nie urośnie. Optymalna temperatura, z mojego doświadczenia, to 37-39 st.

Dodatki możesz dowolnie modyfikować, w wersji wegetariańskiej pominąć mięso, a dodać więcej warzyw itd. 🙂

Podziel się swoimi myślami