PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOTWINKĄ

PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOTWINKĄ
PrintKuchnia:  

Placki ziemniaczane są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, jednak zwykle towarzyszy im sos grzybowy lub śmietana z cukrem. Ja zdecydowałam się połączyć je z naszą pyszną, polską botwinką, na którą akurat jest sezon. Nieskromnie przyznam, że połączenie to jest bombowe, a dodatkowo jakie proste w przygotowaniu i ekonomiczne!

Do samego smażenia postanowiłam użyć czegoś nietypowego dla kuchni polskiej, bo oliwy z oliwek, zdecydowałam się na firmę Gallo, a dokładnie na wersję klasyczną, o której możecie przeczytać tutaj : https://smakgallo.pl/classico.html Muszę przyznać, że od teraz jak placki ziemniaczane to tylko na oliwie! Nie dość że przepyszne i chrupiące to dodatkowo cały dom nie śmierdzi olejem 🙂

 

Składniki

 4 porcje

PLACKI ZIEMNIACZANE

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1  duża cebula 
  • 1  jajko 
  •   sól, pieprz 
  •   oliwa Gallo Classico (do smażenia placków) 

SOS Z BOTWINKI

  • 1 pęczek botwinki z dużymi burakami 
  • 1  mała biała cebula 
  • 1 łyżka oliwy Gallo Classico 
  • 250 ml bulionu warzywnego 
  • 150 ml śmietany 12% 
  •   sól, pieprz do smaku 
  • 4 łyżki sera feta (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

PLACKI ZIEMNIACZANE

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach wprost do dużej miski.
  2. Po starciu wszystkich ziemniaków pozostaw je na 5 min, a następnie odlej zebrany sok.
  3. Powyższą czynność powtórz jeszcze raz dociskając ziemniaki tak, aby odlać jak najwięcej soku.
  4. Cebulę zetrzyj na tej samej tarce i dodaj do ziemniaków.
  5. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę Gallo.
  7. Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką i delikatnie rozprowadzaj po patelni, formując placki.
  8. Smaż na średnim ogniu po ok. 3 min (w zależności od grubości) z każdej strony.
  9. Placki odkładaj na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. . Powtarzaj czynność aż do wyczerpania masy ziemniaczanej - pamiętaj żeby dolać oliwy co jakiś czas.

SOS Z BOTWINKI

  1. Buraki odetnij, umyj i obierz. Następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
  4. Dodaj pokrojone buraczki i smaż kilka minut.
  5. W garnku zagotuj bulion warzywny i następnie dodaj go do botwinki. Gotuj aż buraki zmiękną.
  6. Łodygi i liście botwinki posiekaj.
  7. Kiedy buraki zmiękną dodaj łodygi i liście, wymieszaj.
  8. Odlej trochę sosu do miseczki i rozprowadź ze śmietaną żeby uniknąć ścięcia się nabiału.
  9. Gdy śmietana jest już w pełni rozprowadzona wlej ją do reszty sosu, wymieszaj i wyłącz ogień.
  10. . Placki polej sosem i (opcjonalnie) posyp pokruszoną fetą .

Wskazówki

Jeśli placki zdążyły wystygnąć to najlepszym sposobem jest włożyć je do piekarnika na 200 st. na 3-4 minuty i następnie polać sosem.


Dodaj smaku z Gallo!

Podziel się swoimi myślami