PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOTWINKĄ
PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOTWINKĄ8 lipca 2020
Placki ziemniaczane są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, jednak zwykle towarzyszy im sos grzybowy lub śmietana z cukrem. Ja zdecydowałam się połączyć je z naszą pyszną, polską botwinką, na którą akurat jest sezon. Nieskromnie przyznam, że połączenie to jest bombowe, a dodatkowo jakie proste w przygotowaniu i ekonomiczne!
Do samego smażenia postanowiłam użyć czegoś nietypowego dla kuchni polskiej, bo oliwy z oliwek, zdecydowałam się na firmę Gallo, a dokładnie na wersję klasyczną, o której możecie przeczytać tutaj : https://smakgallo.pl/classico.html Muszę przyznać, że od teraz jak placki ziemniaczane to tylko na oliwie! Nie dość że przepyszne i chrupiące to dodatkowo cały dom nie śmierdzi olejem 🙂
Składniki
4 porcje
PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa Gallo Classico (do smażenia placków)
SOS Z BOTWINKI
- 1 pęczek botwinki z dużymi burakami
- 1 mała biała cebula
- 1 łyżka oliwy Gallo Classico
- 250 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki sera feta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
PLACKI ZIEMNIACZANE
- Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach wprost do dużej miski.
- Po starciu wszystkich ziemniaków pozostaw je na 5 min, a następnie odlej zebrany sok.
- Powyższą czynność powtórz jeszcze raz dociskając ziemniaki tak, aby odlać jak najwięcej soku.
- Cebulę zetrzyj na tej samej tarce i dodaj do ziemniaków.
- Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę Gallo.
- Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką i delikatnie rozprowadzaj po patelni, formując placki.
- Smaż na średnim ogniu po ok. 3 min (w zależności od grubości) z każdej strony.
- Placki odkładaj na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- . Powtarzaj czynność aż do wyczerpania masy ziemniaczanej - pamiętaj żeby dolać oliwy co jakiś czas.
SOS Z BOTWINKI
- Buraki odetnij, umyj i obierz. Następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
- Dodaj pokrojone buraczki i smaż kilka minut.
- W garnku zagotuj bulion warzywny i następnie dodaj go do botwinki. Gotuj aż buraki zmiękną.
- Łodygi i liście botwinki posiekaj.
- Kiedy buraki zmiękną dodaj łodygi i liście, wymieszaj.
- Odlej trochę sosu do miseczki i rozprowadź ze śmietaną żeby uniknąć ścięcia się nabiału.
- Gdy śmietana jest już w pełni rozprowadzona wlej ją do reszty sosu, wymieszaj i wyłącz ogień.
- . Placki polej sosem i (opcjonalnie) posyp pokruszoną fetą .