PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO
PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO11 stycznia 2021
Ostatnio te oto placuszki dołączyły do grona moich ulubionych śniadań weekendowych, a właściwie mogłabym je jeść nawet codziennie 🙂 Są idealnie puszyste w środku, same w sobie nie są zbyt słodkie, więc świetnie komponują się ze słodyczą owoców takich jak mango! Dla mnie jest to perfekcyjna, zimowa alternatywa dla tego omleta, który kocham jeść latem, w sezonie na truskawki.
A jak szukacie więcej inspiracji na słodkie śniadania to kliknijcie tutaj.
Składniki
2 porcje
- 200 g serka wiejskiego
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki erytrolu (możesz dodać cukier lub ksylitol)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju
- mango, marakuja lub inne owoce
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
- Serek wiejski odcedź od śmietanki.
- Do rozdrabniacza włóż serek wiejski, mąkę, żółtka jajek i słodzik.
- Zblenduj na gładką masę.
- W drugim naczyniu ubij na sztywno białka.
- Delikatnie wmieszaj białka do masy z serka.
- Olej rozsmaruj na patelni.
- Smaż placuszki po 2-3 min z każdej strony, aż będą zarumienione.
- Podawaj z ulubionymi owocami - u mnie jest to mango i marakuja, a dodatkowo wiórki kokosowe.
Wskazówki
Placuszki na patelni będą rosnąć, więc nie wykładaj masy za blisko siebie.
Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz użyć blendera, a nawet widelca.