PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Ostatnio te oto placuszki dołączyły do grona moich ulubionych śniadań weekendowych, a właściwie mogłabym je jeść nawet codziennie 🙂 Są idealnie puszyste w środku, same w sobie nie są zbyt słodkie, więc świetnie komponują się ze słodyczą owoców takich jak mango! Dla mnie jest to perfekcyjna, zimowa alternatywa dla tego omleta, który kocham jeść latem, w sezonie na truskawki.

A jak szukacie więcej inspiracji na słodkie śniadania to kliknijcie tutaj.

Składniki

 2 porcje
  • 200 g serka wiejskiego 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki erytrolu (możesz dodać cukier lub ksylitol) 
  • 2  jajka 
  • 2 łyżeczki oleju 
  •   mango, marakuja lub inne owoce 
  •   wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania

  1. Serek wiejski odcedź od śmietanki.
  2. Do rozdrabniacza włóż serek wiejski, mąkę, żółtka jajek i słodzik.
  3. Zblenduj na gładką masę.
  4. W drugim naczyniu ubij na sztywno białka.
  5. Delikatnie wmieszaj białka do masy z serka.
  6. Olej rozsmaruj na patelni.
  7. Smaż placuszki po 2-3 min z każdej strony, aż będą zarumienione.
  8. Podawaj z ulubionymi owocami - u mnie jest to mango i marakuja, a dodatkowo wiórki kokosowe.

Wskazówki

Placuszki na patelni będą rosnąć, więc nie wykładaj masy za blisko siebie.

Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz użyć blendera, a nawet widelca.

Podziel się swoimi myślami