Forbrukslån på Dagen | Langaton Hiiri | Kredittkort Test | Spotpris på Strøm | Billigste Innbruddsalarm | Forsikringsselskap | Billigste Telefonabonnement 2019 | Billig Elektriker

PUMPKIN PIE

PUMPKIN PIE
PrintKuchnia:  Sezon:  

Sezon na dynię w pełni, a w Ameryce przygotowania do czwartkowego Święta Dziękczynienia.

Dlatego też przygotowałam Pumpkin Pie!  Żebyśmy wszyscy mogli spróbować ciasta, które kusi nas swoim kolorem w wielu amerykańskich filmach !

Składniki

 8 porcji
  • ok. 1-1,5 kg dyni piżmowej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru 
  • 125 g masła 
  • pół łyżeczki soli 
  • 3  jajka 
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3/4 łyżeczki kardamonu 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • pół  łyżeczki imbiru 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj puree z dyni piżmowej. Piekarnik nagrzej do 220 st.
  2. Dynię umyj i pokrój na 10 części.
  3. Połóż na blasze w piekarniku skórką do dołu.
  4. Piecz ok 20-40 min, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kawałków, więc kontroluj czy dynia już jest miękka.
  5. Ostudź. I zdejmij skórę.
  6. Zblenduj na gładką masę.
  7. Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone drobno masło. Wbij jajko. Zagniataj do połączenia się składników. Możesz też użyć miksera planetarnego i haka.
  8. Ciasto połącz w kulkę, zawiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na 30 min.
  9. Mleko skondensowane wymieszaj z 2 jajkami i puree z dyni. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj do połączenia się składników.
  10. . Ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki na tartę o średnicy ok. 26-28 cm. Dno ponakłuwaj widelcem. Włóż do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  11. . Piekarnik nagrzej do 180 st.
  12. . Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi do pieczenia tarty.
  13. . Włóż do piekarnika na 15 min.
  14. . Po 15 min zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min, aż tarta będzie miała złotawy kolor.
  15. . Na podpieczony spód wylej masę dyniową.
  16. . Piecz ok. 30 min. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy.
  17. . Przed pokrojeniem ostudź ciasto.

Wskazówki

Ciasto smakuje wyśmienicie samo, ale również z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone.

Polecam przygotować puree z dyni dzień wcześniej. Wtedy sam czas przygotowania ciasta będzie bardzo krótki.

Dodaj komentarz