PUREE Z DYNI

PUREE Z DYNI
PrintSezon:  

Puree z dyni jest idealnym fundamentem do różnych ciast, np. do tradycyjnego amerykańskiego Pumpkin Pie, na które przepis jest również na stronie. 

Składniki

  • ok. 1 kg dyni piżmowej 

Sposób przygotowania

  1. Dynię umyć i pokroić na ok. 10 kawałków.
  2. Piekarnik nagrzać do 220 st.
  3. Dynię położyć na blasze skórką do dołu.
  4. Piec 20-40 min, czas pieczenia zależy od dyni, więc należy go kontrolować.
  5. Ostudź.
  6. Odetnij miąższ od skórki.
  7. Zblenduj miąższ.
  8. Przelej do słoików.
  9. Puree można od razu wykorzystać do różnych ciast lub zamrozić na zimę.

Wskazówki

Można wykorzystać również inne rodzaje dyni. Pyszne puree wychodzi z Hokkaido, a dodatkową zaletą jest to, że można ją blendować ze skórką.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com