PUREE Z DYNI
PUREE Z DYNI21 listopada 2017

Puree z dyni jest idealnym fundamentem do różnych ciast, np. do tradycyjnego amerykańskiego Pumpkin Pie, na które przepis jest również na stronie.
Składniki
- ok. 1 kg dyni piżmowej
Sposób przygotowania
- Dynię umyć i pokroić na ok. 10 kawałków.
- Piekarnik nagrzać do 220 st.
- Dynię położyć na blasze skórką do dołu.
- Piec 20-40 min, czas pieczenia zależy od dyni, więc należy go kontrolować.
- Ostudź.
- Odetnij miąższ od skórki.
- Zblenduj miąższ.
- Przelej do słoików.
- Puree można od razu wykorzystać do różnych ciast lub zamrozić na zimę.
Wskazówki
Można wykorzystać również inne rodzaje dyni. Pyszne puree wychodzi z Hokkaido, a dodatkową zaletą jest to, że można ją blendować ze skórką.