RABARBAROWE ORZEŹWIENIE
Upały w końcu dają się we znaki, więc każdemu przyda się trochę orzeźwienia! A rabarbar, dzięki temu, że jest dość kwaśny daje ukojenie w gorące dni 🙂 Na pierwszy rzut oka przepisy mogą wydawać się za długie i skomplikowane ale nic bardziej mylnego, syrop możecie wstawić w dowolnej chwili i właściwie robi się sam. A jak już macie buteleczkę w lodówce to resztę zrobicie baaardzo szybko!
My już całą butelkę syropu pochłonęliśmy do lemoniady oraz do drinków - chociaż tutaj cenie klasykę i wystarczy mi wymieszać go z bardzo wytrawną Cavą i już czuję się błogo zrelaksowana i orzeźwiona 🙂 Także do dzieła, bo nic nie zapowiada końca upałów w Polsce!
Składniki
KOMPOT RABARBAR+TRUSKAWKI
- 3 grube łodygi rabarbaru
- garść truskawek
- 900 ml wody
- ok. 2 łyżeczek erytrolu (możesz dodać cukier lub ksylitol)
LEMONIADA
- 4 łyżki syropu z rabarbaru (przepis poniżej)
- garść listków mięty
- 1 cytryna
- 2 szklanki wody gazowanej
SYROP Z RABARBARU
- 1 kg rabarbaru
- 200 g cukru białego
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania
KOMPOT RABARBAR+TRUSKAWKI
- Rabarbar umyj i odetnij liście.
- Łodygi pokrój na kawałki ok. 1 cm.
- Do garnka włóż rabarbar, posyp erytrolem i zalej wodą.
- Gotuj 3 min, następnie dodaj truskawki i gotuj jeszcze 2 min.
- Odstaw na 10 min, a następnie przecedź przez sitko do dzbanka.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Podawaj schłodzone z pokrojoną truskawką 🙂
LEMONIADA
- Do szklanek wsyp lód i listki mięty.
- Do dwóch szklanek wlej po 2 łyżki syropu z rabarbaru i wyciśnij sok z 1/4 cytryny. Resztę cytryny pokrój na ćwiartki.
- Zalej wodą gazowaną i włóż do środka ćwiartki cytryny.
SYROP Z RABARBARU (z przepisu wychodzi ok. 300 ml syropu)
- Rabarbar umyj, odetnij liście.
- Pokrój na kawałki ok. 1 cm i włóż do garnka.
- Zasyp białym cukrem, wymieszaj i zostaw na min. 2 godz. żeby rabarbar puścił sok. Możesz zostawić go również na całą noc.
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
- Zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum, tak żeby rabarbar delikatnie pyrkał.
- Gotuj ok. 3 godzin w nie do końca przykrytym garnku. Rabarbar w pełni się rozpadnie - a później ten "miąższ" możecie wykorzystać jako konfiturę 😉
- Przestudź i przecedź przez sitko, dodatkowo "naciskając" łyżką żeby odcisnąć cały syrop, a w sitku pozostawić tylko resztki rabarbaru.
- Syrop przelej do szklanej butelki, przechowuj w lodówce ok. 2 tyg. (ewentualnie możesz go pasteryzować, żeby stał dłużej).
Wskazówki
Standardowo – jeśli wolisz słodkie lemoniady/ kompoty możesz dodać więcej cukru lub innego słodzika 🙂 Oba te przepisy zdecydowanie nie należą do słodkich, są kwaśne i mocno orzeźwiające!
Syrop polecam też dodać do „bąbelków”, np. Prosecco czy Cavy, ja osobiście wolę wytrawną Cave, do której dodaję 1 łyżkę syropu na kieliszek i mam alternatywną wersję drinka Bellini 🙂