RAZOWE GALETTE ZE ŚLIWKAMI

RAZOWE GALETTE ZE ŚLIWKAMI

W końcu sezon na śliwki!

Dorwałam je na bazarku, pyszne i słodziutkie, więc od razu postanowiłam zrobić z nich coś smacznego i niewymagającego dużo czasu i pracy. A taka właśnie jest galette - prosta do zrobienia, dodatkowo nie potrzeba żadnej formy czy brytfanny, a przede wszystkim nie spędza się nad nią długich godzin.

Serdecznie Wam ją polecam!

Składniki

 8 kawałków
  • 250 g mąki razowej 
  • 150 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru brązowego (drobnego) 
  •  szczypta soli 
  • 80 ml zimnej maślanki 
  • 500 g śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki kardamonu 
  • szczypta  gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki cukru brązowego (drobnego) 
  • 1  jajko 

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól.
  2. Masło pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do sypkich składników dodaj masło i maślankę i za pomocą miksera planetarnego uformuj gładką kulkę ciasta. Możesz też zrobić to ręcznie.
  4. Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  5. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój w ćwiartki lub jeszcze drobniej.
  6. Cukier wymieszaj z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
  7. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (najlepiej grzanie dół + termoobieg)
  8. Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek - nie musi być równy. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia.
  9. Zostaw wolne 3 cm brzegów ciasta i ułóż śliwki zaczynając od zewnętrz, a kończąc na środku.
  10. . Zawiń pozostawione brzegi ciasta do środka, na łączeniach sklej ciasto tak, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.
  11. . Posyp śliwki cukrem z przyprawami.
  12. . Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  13. . Piecz ok 40 min.
  14. . Posyp cukrem pudrem.

Wskazówki

W sezonie kiedy nie ma śliwek możecie zastąpić je innymi owocami! Np. jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com