RAZOWE GALETTE ZE ŚLIWKAMI
RAZOWE GALETTE ZE ŚLIWKAMI3 sierpnia 2018
W końcu sezon na śliwki!
Dorwałam je na bazarku, pyszne i słodziutkie, więc od razu postanowiłam zrobić z nich coś smacznego i niewymagającego dużo czasu i pracy. A taka właśnie jest galette - prosta do zrobienia, dodatkowo nie potrzeba żadnej formy czy brytfanny, a przede wszystkim nie spędza się nad nią długich godzin.
Serdecznie Wam ją polecam!
Składniki
8 kawałków
- 250 g mąki razowej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru brązowego (drobnego)
- szczypta soli
- 80 ml zimnej maślanki
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cukru brązowego (drobnego)
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, cukier i sól.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Do sypkich składników dodaj masło i maślankę i za pomocą miksera planetarnego uformuj gładką kulkę ciasta. Możesz też zrobić to ręcznie.
- Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój w ćwiartki lub jeszcze drobniej.
- Cukier wymieszaj z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (najlepiej grzanie dół + termoobieg)
- Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek - nie musi być równy. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia.
- Zostaw wolne 3 cm brzegów ciasta i ułóż śliwki zaczynając od zewnętrz, a kończąc na środku.
- . Zawiń pozostawione brzegi ciasta do środka, na łączeniach sklej ciasto tak, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.
- . Posyp śliwki cukrem z przyprawami.
- . Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- . Piecz ok 40 min.
- . Posyp cukrem pudrem.
Wskazówki
W sezonie kiedy nie ma śliwek możecie zastąpić je innymi owocami! Np. jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami.