Forbrukslån | Hiiri | Kredittkort med Rabatter | Strøm | Billigste Brannalarm | Billigste Forsikringsselskap | Mobilselskaper i Norge | Rådgivningsbyrå

RAZOWE GALETTE ZE ŚLIWKAMI

RAZOWE GALETTE ZE ŚLIWKAMI

W końcu sezon na śliwki!

Dorwałam je na bazarku, pyszne i słodziutkie, więc od razu postanowiłam zrobić z nich coś smacznego i niewymagającego dużo czasu i pracy. A taka właśnie jest galette - prosta do zrobienia, dodatkowo nie potrzeba żadnej formy czy brytfanny, a przede wszystkim nie spędza się nad nią długich godzin.

Serdecznie Wam ją polecam!

Składniki

 8 kawałków
  • 250 g mąki razowej 
  • 150 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru brązowego (drobnego) 
  •  szczypta soli 
  • 80 ml zimnej maślanki 
  • 500 g śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki kardamonu 
  • szczypta  gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki cukru brązowego (drobnego) 
  • 1  jajko 

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól.
  2. Masło pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do sypkich składników dodaj masło i maślankę i za pomocą miksera planetarnego uformuj gładką kulkę ciasta. Możesz też zrobić to ręcznie.
  4. Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  5. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój w ćwiartki lub jeszcze drobniej.
  6. Cukier wymieszaj z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
  7. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (najlepiej grzanie dół + termoobieg)
  8. Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek - nie musi być równy. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia.
  9. Zostaw wolne 3 cm brzegów ciasta i ułóż śliwki zaczynając od zewnętrz, a kończąc na środku.
  10. . Zawiń pozostawione brzegi ciasta do środka, na łączeniach sklej ciasto tak, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.
  11. . Posyp śliwki cukrem z przyprawami.
  12. . Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  13. . Piecz ok 40 min.
  14. . Posyp cukrem pudrem.

Wskazówki

W sezonie kiedy nie ma śliwek możecie zastąpić je innymi owocami! Np. jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.