RISOTTO Z BOTWINKĄ
RISOTTO Z BOTWINKĄ13 maja 2018

Sezon na botwinkę w pełni! Ja w tym roku wyjątkowo z mojego pierwszego pęczka przygotowałam risotto, a nie chłodnik! I jestem nim zachwycona, dosłownie kilka składników i mamy przepyszne danie! Już sam jego kolor mnie fascynuje, jest taki wiosenny 🙂
Koniecznie spróbujcie tego przepisu jak najszybciej, bo sezon na botwinkę ... wiadomo ... jest krótki! Zdecydowanie za krótki, więc trzeba korzystać 🙂
Składniki
4 porcje
- 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu arborio (do risotto)
- pół szklanki wina białego (wytrawnego)
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek masła
- 40 g parmezanu
- 1 łyżka soli
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Buraczki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
- Łodygi i liście umyj i pokrój na kawałki.
- W garnku zagotuj bulion.
- Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
- Na rozpuszczone masło włóż cebulę i mieszając przez kilka minut zeszklij ją.
- Dodaj czosnek.
- Dodaj ryż do risotto i wymieszaj, tak żeby pokrył się masłem.
- . Zalej winem i zagotuj mieszając.
- . Stopniowo, po jednej chochli, dodawaj bulion do ryżu i czekaj, aż pochłonie cały płyn. Mieszaj nieustannie.
- . W między czasie dodaj trochę soli.
- . Dolewaj bulion, co jakiś czas sprawdzaj czy ryż już zmiękł.
- . Kiedy ryż będzie miękki dodaj botwinę, wymieszaj i trzymaj pod przykryciem ok. 2 min.
- . Wymieszaj, dodaj pozostałe masło (3 łyżki) i parmezan. Wymieszaj i zostaw na chwilę pod przykryciem po czym ponownie wymieszaj.
- . Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wskazówki
Risotto wyjątkowo dobrze smakuje na drugi dzień! Warto zrobić większą porcję i zostawić sobie na kolejny dzień jako lunch do pracy. Podgrzewając dodaj trochę wody i wymieszaj 🙂