RISOTTO Z BOTWINKĄ

RISOTTO Z BOTWINKĄ

Sezon na botwinkę w pełni! Ja w tym roku wyjątkowo z mojego pierwszego pęczka przygotowałam risotto, a nie chłodnik! I jestem nim zachwycona, dosłownie kilka składników i mamy przepyszne danie! Już sam jego kolor mnie fascynuje, jest taki wiosenny 🙂

Koniecznie spróbujcie tego przepisu jak najszybciej, bo sezon na botwinkę ... wiadomo ... jest krótki! Zdecydowanie za krótki, więc trzeba korzystać 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami 
  • 1  cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g ryżu arborio (do risotto) 
  • pół szklanki wina białego (wytrawnego) 
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego 
  • 5 łyżek masła 
  • 40 g parmezanu 
  • 1 łyżka soli 
  •   pieprz świeżo mielony 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Buraczki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
  4. Łodygi i liście umyj i pokrój na kawałki.
  5. W garnku zagotuj bulion.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
  7. Na rozpuszczone masło włóż cebulę i mieszając przez kilka minut zeszklij ją.
  8. Dodaj czosnek.
  9. Dodaj ryż do risotto i wymieszaj, tak żeby pokrył się masłem.
  10. . Zalej winem i zagotuj mieszając.
  11. . Stopniowo, po jednej chochli, dodawaj bulion do ryżu i czekaj, aż pochłonie cały płyn. Mieszaj nieustannie.
  12. . W między czasie dodaj trochę soli.
  13. . Dolewaj bulion, co jakiś czas sprawdzaj czy ryż już zmiękł.
  14. . Kiedy ryż będzie miękki dodaj botwinę, wymieszaj i trzymaj pod przykryciem ok. 2 min.
  15. . Wymieszaj, dodaj pozostałe masło (3 łyżki) i parmezan. Wymieszaj i zostaw na chwilę pod przykryciem po czym ponownie wymieszaj.
  16. . Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wskazówki

Risotto wyjątkowo dobrze smakuje na drugi dzień! Warto zrobić większą porcję i zostawić sobie na kolejny dzień jako lunch do pracy. Podgrzewając dodaj trochę wody i wymieszaj 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com