ROGALIKI Z RÓŻĄ

ROGALIKI Z RÓŻĄ

Od dziecka słyszałam od rodziców, że moja prababcia robiła najpyszniejsze rogaliki z różą, jednak nigdy nie spisała na nie przepisu. Za którymś razem, kiedy mi o tym opowiadali, stwierdziłam, że nadeszła pora zmierzyć się z tym wyzwaniem i spróbować stworzyć coś na wzór babcinych przysmaków. Po kilku próbach, testach różnych konfitur i sposobów na ciasto, stworzyłam ten oto przepis.

Osobiście uwielbiam te rogaliki, są jedynymi słodkościami jakie mogę jeść bez umiaru i nigdy mi się nie nudzą!

A co do tego czy babciny przepis odzwierciedliłam ... nie do końca, jednak mój własny również cieszy się ogromnym uznaniem w rodzinie, w końcu to jedynie po mojej prababci mogłam odziedziczyć jakieś zdolności kulinarne 🙂

Składniki

 30 sztuk
  • 360 g mąki pszennej 
  • 45 g cukru pudru 
  • 200 g masła  zimnego
  • 2  żółtka 
  • 1 łyżka śmietany 18% 
  • pół łyżeczki soli 
  • ok. 160 g konfitury z płatków róż 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, cukier puder i sól przesiej przez sitko do dużej miski.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło.
  3. Dodaj żółtka i śmietanę.
  4. Wszystkie składniki zagnieć w kulę - rękami lub za pomocą miksera planetarnego.
  5. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin - ja zwykle wkładam na całą noc.
  6. Ciasto podziel na 3 części.
  7. Rozwałkuj je na papierze do pieczenia.
  8. Połóż na nim odwrócony okrągły talerz (taki na jakim jesz obiad).
  9. Nożem obrysuj talerz dookoła, tak żeby wykroić koło.
  10. . Podziel je na 8 równych trójkątów.
  11. . Po szerszej, zaokrąglonej krawędzi połóż łyżeczkę konfitury z płatków róż.
  12. . Zawijaj rogalik w stronę wierzchołka trójkąta.
  13. . Zlep delikatnie rogi rogalika.
  14. . Ułóż rogaliki na papierze do pieczenia.
  15. . Piekarnik nagrzej do 190 st.
  16. . Piecz rogaliki aż będą przyrumienione, u mnie zajęło to ok 30 min.
  17. . Wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.

Wskazówki

Konfitura bardzo często wycieka z rogalików – w zupełności nie należy się tym przejmować. I tak będą pyszne i będą pięknie wyglądać, jedynie trzeba poczekać do ostygnięcia i „oderwać” konfiturę, która wyciekła.

Te rogaliki smakują świetnie nawet po kilku dniach, jednak nie sądzę, że uda się Wam nie zjeść ich prawie od razu 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com