ROZGRZEWAJĄCA HARIRA
Harira to zupa bardzo popularna w Maroko, a jej nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym harr znaczy "gorący". I nie jest to przypadkowe! Zupa ta ma właściwości rozgrzewające ze względu na używane w niej przyprawy. Idealnie sprawdza się w sezonie zimowym, kiedy atakują nas różne choroby, ale również wtedy, gdy nie mamy czasu zbyt długo "stać przy garach", a chcemy zrobić sobie zupę na cały tydzień. Właśnie ze względu na jej prostotę i szybkość wykonania (i oczywiście genialny smak), gości u mnie niemal nieustannie całą zimę 🙂
Składniki
- 2 średniej wielkości białe cebule
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 150 g czerwonej soczewicy
- ok 1,5 litra wody
- 100 g ciecierzycy (patrz wskazówki)
- sok z 1 cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
- Seler naciowy pokrój w plasterki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- Chilli posiekaj drobno.
- Wypłucz dokładnie soczewicę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Dodaj cebulę, marchewkę, seler naciowy, czosnek i chili.
- . Mieszaj na średnim ogniu do momentu aż cebula się zeszkli.
- . Dodaj imbir, kurkumę, kumin rzymski, cynamon i dwa rodzaje papryki mielonej. Wymieszaj dokładnie.
- . Dodaj wypłukaną soczewicę i pomidory z puszki.
- . Dodaj ciepłą wodę, ilość zależy od tego jakiej konsystencji chcesz, żeby była Twoja zupa.
- . Gotuj przez 15 min.
- . Dodaj ugotowaną ciecierzycę i sok wyciśnięty z 1 cytryny.
- . Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp natką pietruszki.
Wskazówki
*ciecierzycę trzeba namoczyć przez min. 8h w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy wylać wodę, opłukać ciecierzycę i ugotować ją do miękkości, jednak nie ma się rozpadać (ok. 30-45 min, trzeba sprawdzać w takcie).