ROZGRZEWAJĄCA HARIRA

ROZGRZEWAJĄCA HARIRA
PrintKuchnia:  

Harira to zupa bardzo popularna w Maroko, a jej nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym harr znaczy "gorący". I nie jest to przypadkowe! Zupa ta ma właściwości rozgrzewające ze względu na używane w niej przyprawy. Idealnie sprawdza się w sezonie zimowym, kiedy atakują nas różne choroby, ale również wtedy, gdy nie mamy czasu zbyt długo "stać przy garach", a chcemy zrobić sobie zupę na cały tydzień. Właśnie ze względu na jej prostotę i szybkość wykonania (i oczywiście genialny smak), gości u mnie niemal nieustannie całą zimę 🙂

Składniki

 6 porcji
  • 2 średniej wielkości białe cebule 
  • 2 duże marchewki 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku 
  •  kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 1  świeża papryczka chilli 
  • 1 łyżka mielonego kuminu 
  • 1 łyżka kurkumy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • 150 g czerwonej soczewicy 
  • ok 1,5 litra wody 
  • 100 g ciecierzycy  (patrz wskazówki)
  •   sok z 1 cytryny 
  •   natka pietruszki 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  3. Seler naciowy pokrój w plasterki.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
  6. Chilli posiekaj drobno.
  7. Wypłucz dokładnie soczewicę.
  8. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  9. Dodaj cebulę, marchewkę, seler naciowy, czosnek i chili.
  10. . Mieszaj na średnim ogniu do momentu aż cebula się zeszkli.
  11. . Dodaj imbir, kurkumę, kumin rzymski, cynamon i dwa rodzaje papryki mielonej. Wymieszaj dokładnie.
  12. . Dodaj wypłukaną soczewicę i pomidory z puszki.
  13. . Dodaj ciepłą wodę, ilość zależy od tego jakiej konsystencji chcesz, żeby była Twoja zupa.
  14. . Gotuj przez 15 min.
  15. . Dodaj ugotowaną ciecierzycę i sok wyciśnięty z 1 cytryny.
  16. . Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp natką pietruszki.

Wskazówki

*ciecierzycę trzeba namoczyć przez min. 8h w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy wylać wodę, opłukać ciecierzycę i ugotować ją do miękkości, jednak nie ma się rozpadać (ok. 30-45 min, trzeba sprawdzać w takcie).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.