ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z GRZANKĄ PESTO
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z GRZANKĄ PESTO19 marca 2018
PrintKuchnia: Wegetariańska
Z racji tego, że nie możemy jeszcze w pełni pożegnać zimy, przygotowałam rozgrzewającą zupę, której przewodni smak to pomidory i ciecierzyca.
Jako dodatek do zupy zrobiłam grzanki z pesto z bazylii. Smak zupy i pesto idealnie się ze sobą komponuje, także polecam spróbować ich w pakiecie 🙂
Składniki
8 porcji
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 8 kromek chleba razowego
- pesto
Sposób przygotowania
- Posiekaj cebulę na drobną kostkę.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę przez 5 min.
- Dodaj paprykę i duś przez kolejne 5 min.
- Ciecierzycę odsącz i wsyp do garnka.
- Wlej 1 litr bulionu.
- Dodaj koncentrat pomidorowy.
- Dodaj oregano.
- Pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na 7min.
- . Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz pomidory z puszki.
- . Wlej 1,5 litra bulionu do garnka i pozostaw na wolnym ogniu przez 30min.
- . Odlej litr zupy do oddzielnego garnka, pozostałą część zupy zblenduj ręcznym blenderem.
- . Zblendowany krem pomieszaj z litem wcześniej oddzielonej zupy i gotowe.
- . Chleb włóż do tostera aby się zarumienił. Posmaruj wcześniej przygotowanym pesto (link do przepisu w opisie).
Wskazówki
Jeżeli masz ochotę na krem, możesz użyć mniej bulionu (ok 1,5 l) i zblendować całą zupę 🙂