ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z GRZANKĄ PESTO

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z GRZANKĄ PESTO

Z racji tego, że nie możemy jeszcze w pełni pożegnać zimy, przygotowałam rozgrzewającą zupę, której przewodni smak to pomidory i ciecierzyca.

Jako dodatek do zupy zrobiłam grzanki z pesto z bazylii. Smak zupy i pesto idealnie się ze sobą komponuje, także polecam spróbować ich w pakiecie 🙂

Składniki

 8 porcji
  • 2,5 litra bulionu warzywnego 
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki 
  • 400  g ciecierzycy z puszki 
  • 2  czerwone papryki 
  • 2  czerwone cebule 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 70 g koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 8 kromek chleba razowego 
  •   pesto

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj cebulę na drobną kostkę.
  2. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę przez 5 min.
  4. Dodaj paprykę i duś przez kolejne 5 min.
  5. Ciecierzycę odsącz i wsyp do garnka.
  6. Wlej 1 litr bulionu.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy.
  8. Dodaj oregano.
  9. Pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na 7min.
  10. . Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz pomidory z puszki.
  11. . Wlej 1,5 litra bulionu do garnka i pozostaw na wolnym ogniu przez 30min.
  12. . Odlej litr zupy do oddzielnego garnka, pozostałą część zupy zblenduj ręcznym blenderem.
  13. . Zblendowany krem pomieszaj z litem wcześniej oddzielonej zupy i gotowe.
  14. . Chleb włóż do tostera aby się zarumienił. Posmaruj wcześniej przygotowanym pesto (link do przepisu w opisie).

Wskazówki

Jeżeli masz ochotę na krem, możesz użyć mniej bulionu (ok 1,5 l) i zblendować całą zupę 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.