SAŁATKA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM

SAŁATKA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM

Ostatnio staram się kupować głównie warzywa i owoce sezonowe.

Teraz mamy luty i w programie są BURAKI!

Uwielbiam ich smak w każdej postaci, burak jest moim (prawie) ulubionym warzywem - od zawsze konkuruje z pomidorem!

Tym razem przedstawiam Wam sałatkę, w której dominującym słodkim smakiem jest burak, a przełamuje go ser kozi 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 5 średnich buraków 
  • 100 g rukoli 
  • 100 g koziego sera (do pokruszenia) 
  •   kiełki lucerny 
  • 6 łyżek orzechów włoskich 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej na 220 st.
  2. Buraki umyj, obierz, posól, popieprz i owiń folią aluminiową - każdy burak osobno.
  3. Piecz ok. 1 h, do miękkości. Sprawdzaj co jakiś czas czy już wystarczająco zmiękł.
  4. Orzechy włoskie posiekaj.
  5. Rukolę umyj, osusz.
  6. Ser kozi pokrusz.
  7. Oliwę, miód i sok z cytryny wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Upieczone buraki ostudź. Następnie pokrój w półksiężyce.
  9. Do miski włóż : rukolę, buraki, ser kozi i kiełki lucerny. Posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem.

Wskazówki

Świetnie sprawdzi się jako lunch zabrany w pudełku do pracy czy szkoły.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com