SAŁATKA Z FIGAMI I KOZIM SEREM
SAŁATKA Z FIGAMI I KOZIM SEREM19 listopada 2017
Szpinak jest bogaty w żelazo, jest źródłem wapnia, witamin C, E, K, B1, B2, B6 oraz zawiera dużo jodu, manganu i karotenu, które wspierają nasz organizm.
Figi są źródłem magnezu, wapnia, potasu i fosforu, błonnika, kwasu foliowego i pektyny. Figi wzmacniają odporność, wpływają korzystnie na skórę i kondycję włosów, poprawiają koncentrację oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Składniki
2 porcje
- ok 80 g szpinaku
- 100 g rolady z koziego sera
- 3 figi
- 70 g kaszy kus kus
- 1 mały granat
- 4 łyżki pestek dyni
- świeżo mielony pieprz
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Kus kus ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Szpinak umyj.
- Roladę pokrój na plasterki.
- Figi pokrój w plasterki.
- Wyłuskaj ziarenka granatu.
- wymieszaj sok z cytryny z oliwą, miodem i pieprzem.
- Szpinak przełóż do miski. Dodaj kus kus, figi, roladę, granat i pestki dyni. Wszystko polej sosem i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Wskazówki
Idealnie nada się na lekką kolację, ale sprawdzi się również jako lunch do pracy.