SAŁATKA Z FIGAMI I KOZIM SEREM

SAŁATKA Z FIGAMI I KOZIM SEREM

Szpinak jest bogaty w żelazo, jest źródłem wapnia, witamin C, E, K, B1, B2, B6 oraz zawiera dużo jodu, manganu i karotenu, które wspierają nasz organizm.  

Figi są źródłem magnezu, wapnia, potasu i fosforu, błonnika, kwasu foliowego i pektyny. Figi wzmacniają odporność, wpływają korzystnie na skórę i kondycję włosów, poprawiają koncentrację oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. 

Składniki

 2 porcje
  • ok 80  g szpinaku 
  • 100  g rolady z koziego sera 
  • 3  figi 
  • 70 g kaszy kus kus 
  • 1  mały granat 
  • 4 łyżki pestek dyni 
  •   świeżo mielony pieprz 
  •   sok z połowy cytryny 
  • 2  łyżki oliwy extra virgin 
  • 1  łyżka  miodu 

Sposób przygotowania

  1. Kus kus ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Szpinak umyj.
  3. Roladę pokrój na plasterki.
  4. Figi pokrój w plasterki.
  5. Wyłuskaj ziarenka granatu.
  6. wymieszaj sok z cytryny z oliwą, miodem i pieprzem.
  7. Szpinak przełóż do miski. Dodaj kus kus, figi, roladę, granat i pestki dyni. Wszystko polej sosem i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Wskazówki

Idealnie nada się na lekką kolację, ale sprawdzi się również jako lunch do pracy.

 

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com