Hvem tilbyr Forbrukslån | Sähkön Kilpailutus | Beste kredittkort 2019 | Spotpris Strøm | Billig Brannalarm | Veteranbilforsikring | Billig Mobilabonnement | Kiropraktor

SAŁATKA Z FIGAMI I KOZIM SEREM

SAŁATKA Z FIGAMI I KOZIM SEREM

Szpinak jest bogaty w żelazo, jest źródłem wapnia, witamin C, E, K, B1, B2, B6 oraz zawiera dużo jodu, manganu i karotenu, które wspierają nasz organizm.  

Figi są źródłem magnezu, wapnia, potasu i fosforu, błonnika, kwasu foliowego i pektyny. Figi wzmacniają odporność, wpływają korzystnie na skórę i kondycję włosów, poprawiają koncentrację oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. 

Składniki

 2 porcje
  • ok 80  g szpinaku 
  • 100  g rolady z koziego sera 
  • 3  figi 
  • 70 g kaszy kus kus 
  • 1  mały granat 
  • 4 łyżki pestek dyni 
  •   świeżo mielony pieprz 
  •   sok z połowy cytryny 
  • 2  łyżki oliwy extra virgin 
  • 1  łyżka  miodu 

Sposób przygotowania

  1. Kus kus ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Szpinak umyj.
  3. Roladę pokrój na plasterki.
  4. Figi pokrój w plasterki.
  5. Wyłuskaj ziarenka granatu.
  6. wymieszaj sok z cytryny z oliwą, miodem i pieprzem.
  7. Szpinak przełóż do miski. Dodaj kus kus, figi, roladę, granat i pestki dyni. Wszystko polej sosem i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Wskazówki

Idealnie nada się na lekką kolację, ale sprawdzi się również jako lunch do pracy.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.