SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM

SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM

Ciąg dalszy wiosennych przepisów na lekkie sałatki! 

Ostatnio zostało mi trochę pesto z innego dania i w ten sposób powstał "bazyliowy kuskus" jako baza do tej sałatki. Totalnie mi posmakował i już planuje kolejne wersje pesto, żeby zabarwić nim różne kasze!

Składniki

 4 porcje
  • pół szklanki kaszy kuskus 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 200 g bułgarskiego sera koziego 
  • 1  czerwona cebula 
  • 1  duży batat 
  •  garść czarnych oliwek 
  •   pesto (przepis po kliknięciu)
  • 2 łyżki oliwy 
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Batat umyj, obierz i pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka tym szybciej się upiecze.
  2. Oliwę wymieszaj z ostrą papryką, kminem, solą i pieprzem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  4. Batat przełóż na blachę, polej oliwą z przyprawami i wymieszaj, żeby cały pokrył się tłuszczem.
  5. Piecz do miękkości.
  6. Ostudź.
  7. Kaszę kuskus ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw.
  8. Pesto przygotuj wg. przepisu (przepis dostępny po kliknięciu w pesto w liście składników)
  9. Cebulę pokrój w piórka.
  10. . Ser pokrusz.
  11. . Oliwki podziel na pół.
  12. . Do ostudzonej kaszy kuskus dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
  13. . Przełóż kaszę na talerz/miskę.
  14. . Dodaj cebulę, oliwki, ostudzonego batata i pokruszony ser.
  15. . Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wskazówki

Zamiast bałkańskiego sera koziego możesz użyć fety, albo innego sera, który lubisz 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com