SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM
SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM12 kwietnia 2018
Ciąg dalszy wiosennych przepisów na lekkie sałatki!
Ostatnio zostało mi trochę pesto z innego dania i w ten sposób powstał "bazyliowy kuskus" jako baza do tej sałatki. Totalnie mi posmakował i już planuje kolejne wersje pesto, żeby zabarwić nim różne kasze!
Składniki
4 porcje
- pół szklanki kaszy kuskus
- 3/4 szklanki wody
- 200 g bułgarskiego sera koziego
- 1 czerwona cebula
- 1 duży batat
- garść czarnych oliwek
- pesto (przepis po kliknięciu)
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Batat umyj, obierz i pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka tym szybciej się upiecze.
- Oliwę wymieszaj z ostrą papryką, kminem, solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- Batat przełóż na blachę, polej oliwą z przyprawami i wymieszaj, żeby cały pokrył się tłuszczem.
- Piecz do miękkości.
- Ostudź.
- Kaszę kuskus ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw.
- Pesto przygotuj wg. przepisu (przepis dostępny po kliknięciu w pesto w liście składników)
- Cebulę pokrój w piórka.
- . Ser pokrusz.
- . Oliwki podziel na pół.
- . Do ostudzonej kaszy kuskus dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
- . Przełóż kaszę na talerz/miskę.
- . Dodaj cebulę, oliwki, ostudzonego batata i pokruszony ser.
- . Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wskazówki
Zamiast bałkańskiego sera koziego możesz użyć fety, albo innego sera, który lubisz 🙂