SALMON POKE BOWL

SALMON POKE BOWL
PrintKuchnia:  

Jakiś czas temu publikowałam już przepis na poke bowl z tuńczykiem, więc teraz nadszedł czas na jego odsłonę z łososiem!

Ja osobiście zakochałam się w idei poke bowl, mogłabym je jeść non stop! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo zdrowe, kolorowe, różnorodne i można je dowolnie modyfikować!

Składniki

 2 porcje

ŁOSOŚ

  • 300 g łososia surowego, bez skóry 
  • 1/4 szklanki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1  papryczka chili 
  • 1 łyżka ziaren sezamu 

BOWL

  • 1  dojrzałe awokado 
  • 1  ogórek 
  •  kawałek żółtej rzepy 
  •  garść sałatki z glonów morskich (goma wakame) 
  •   marynowany różowy imbir 
  •   szczypiorek 
  •   ryż jaśminowy 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę do łososia.
  2. Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy, oliwę, ocet ryżowy, sok z limonki, chili pokrojone na kawałki i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wymieszaj.
  3. Łososia pokrój w dużą, grubą kostkę.
  4. Zalej marynatą, posyp ziarnami sezamu i wymieszaj.
  5. Odstaw na ok. 2 godziny do zamarynowania.
  6. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż go na dno misek.
  7. Rzodkiew pokrój w półksiężyce.
  8. Awokado pokrój w kostkę.
  9. Ogórka pokrój na długie, cienkie paseczki.
  10. . Imbir odsącz.
  11. . Szczypiorek pokrój.
  12. . Łososia możesz podawać surowego po zamarynowaniu, albo możesz wybrać tę opcję, którą tym razem ja wybrałam i podsmażyć go krótko i delikatnie na patelni.
  13. . Wszystkie składniki umieść w bowl'u.
  14. . Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy część składników (ryż, łosoś) jest ciepła.

Wskazówki

Sposób krojenia dodatków jest dowolny, jednak ja lubię kroić je na różne sposoby, żeby miały inne tekstury i kształty.

Warto podać do przyprawienia dania dodatkowo sos sojowy i sos Sriracha lub Wasabi.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.