SALMON POKE BOWL
SALMON POKE BOWL3 marca 2018

PrintKuchnia: Orientalna
Jakiś czas temu publikowałam już przepis na poke bowl z tuńczykiem, więc teraz nadszedł czas na jego odsłonę z łososiem!
Ja osobiście zakochałam się w idei poke bowl, mogłabym je jeść non stop! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo zdrowe, kolorowe, różnorodne i można je dowolnie modyfikować!
Składniki
2 porcje
ŁOSOŚ
- 300 g łososia surowego, bez skóry
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka ziaren sezamu
BOWL
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ogórek
- kawałek żółtej rzepy
- garść sałatki z glonów morskich (goma wakame)
- marynowany różowy imbir
- szczypiorek
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę do łososia.
- Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy, oliwę, ocet ryżowy, sok z limonki, chili pokrojone na kawałki i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wymieszaj.
- Łososia pokrój w dużą, grubą kostkę.
- Zalej marynatą, posyp ziarnami sezamu i wymieszaj.
- Odstaw na ok. 2 godziny do zamarynowania.
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż go na dno misek.
- Rzodkiew pokrój w półksiężyce.
- Awokado pokrój w kostkę.
- Ogórka pokrój na długie, cienkie paseczki.
- . Imbir odsącz.
- . Szczypiorek pokrój.
- . Łososia możesz podawać surowego po zamarynowaniu, albo możesz wybrać tę opcję, którą tym razem ja wybrałam i podsmażyć go krótko i delikatnie na patelni.
- . Wszystkie składniki umieść w bowl'u.
- . Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy część składników (ryż, łosoś) jest ciepła.
Wskazówki
Sposób krojenia dodatków jest dowolny, jednak ja lubię kroić je na różne sposoby, żeby miały inne tekstury i kształty.
Warto podać do przyprawienia dania dodatkowo sos sojowy i sos Sriracha lub Wasabi.