SERNIK MATCHA

SERNIK MATCHA

Matcha jest dla mnie nieodłączną częścią każdego dnia, tak jak dla większości ludzi kawa, której ja osobiście nie tykam 🙂 Od początku, kiedy w Japonii spróbowałam matchy - pokochałam ją! Najpierw popijałam ją w upalne lato na zimno, z lodem, później wkręciłam się w ciepłe matcha latte (ale tylko na mleku sojowym), ale totalnie przepadłam kiedy zaczęłam próbować deserów z dodatkiem matchy! Pamiętam jak w Tokio, w słynnej dzielnicy Harajuku, spróbowałam popularnego tam deseru - lody matcha zawinięte w naleśnik wraz z owocami i innymi japońskimi cudami. Od tamtej pory jak tylko widzę gdzieś lody o smaku matcha to nie zastanawiam się, a od razu je biorę.

Jednak nie trzeba jechać aż do Japonii, żeby nacieszyć się tymi smakołykami. W Warszawie takimi cudami karmi Zjadacz Snów, którego serdecznie Wam polecam! A jeśli do stolicy Wam nie po drodze to spróbujcie tego przepisu, a zakochacie się!

Dodam tylko, że ten sernik smakował nawet "hejterom" matchy, a odkąd spróbowała go moja rodzinka to chcą go na każdą okazję 🙂

Składniki

 1 blacha 26 cm

SPÓD

  • 250 g czekoladowych ciasteczek maślanych lub herbatników 
  • 70 g rozpuszczonego masła 

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 165 g białego cukru drobnego 
  • 4  jajka (L) 
  • 1  żółtko 
  • 3 g sproszkowanej herbaty matcha 
  • 5 łyżek wody 
  • 125 ml śmietany kremówki 30% 
  • 200 g białej czekolady 

Sposób przygotowania

SPÓD

  1. Ciasteczka rozdrobnij na proszek blenderem.
  2. Dodaj rozpuszczone masło i zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Dno blachy na sernik wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz.
  4. Wysyp masę ciasteczkową i dokładnie ją uklep.
  5. Przełóż do lodówki.

MASA SEROWA

  1. Piekarnik rozgrzej do 210 st (grzanie góra - dół bez termoobiegu)
  2. Do dużej miski (u mnie KitchenAid) przełóż ser, dodaj cukier i mąkę. Zmiksuj.
  3. Miksując na wolnych obrotach dodawaj po kolei jajka, w odstępie ok 30 sekund. Na koniec dodaj żółtko.
  4. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Matchę zalej wodą i dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  6. Do sera dodaj matchę, śmietankę kremówkę i zmiksuj.
  7. Dodaj białą czekoladę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  8. Masę serową przelej na spód z ciasteczek.
  9. Piecz 12 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st i piecz kolejne 55 minut.
  10. . Sernik najpierw ostudź w piekarniku, dopiero później wyjmij na blat, a gdy będzie już zupełnie zimny przełóż do lodówki i pozostaw na noc.
  11. . (opcjonalnie) Posyp kolorowym cukrem - u mnie cukier z granatem i matchą.

Wskazówki

Matche najlepiej rozrabia się chasenem, czyli taką miotełką, którą widzicie na zdjęciu. Jeśli jednak jej nie macie, możecie użyć spieniacza do mleka, albo po prostu postarać się zrobić to łyżeczką.

I pamiętajcie, żeby dobrze zamknąć obręcz od blachy! Ciężko wyjmuje się masę serową z drewnianej podłogi w kuchni 😉 … a poza tym szkoda sernika!

Podziel się swoimi myślami