SHAKSHUKA
SHAKSHUKA13 listopada 2017
Najsmaczniejsze wspomnienie wakacji w Izraelu.
Składniki
2 porcje
- 1,5 puszki krojonych pomidorów
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 100 g sera grillowego np. Halloumi
- kilkanaście oliwek
- listki bazylii
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- płatki chilli
- ulubione pieczywo
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik na 220 st.
- Paprykę przekrój na pół, wydrąż z niej pestki i na papierze do pieczenia włóż do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu zdejmij skórkę i pokrój w dosyć dużą kostkę.
- Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem.
- Podsmaż szalotkę i czosnek.
- Dodaj pokrojony w kostkę ser. Smaż ok. 4 min.
- Dodaj paprykę i przyprawy. Wymieszaj.
- Zalej pomidorami z puszki. Dokładnie wymieszaj.
- Odparuj na dosyć wysokim ogniu, przez ok 5-7 min (uważaj, żeby nie przypalić pomidorów)
- . Dodaj jajka i przykryj patelnię. Gotuj przez 3 min (lub więcej, jeśli nie lubisz płynnych żółtek)
- . Posyp oliwkami i bazylią.
Wskazówki
Najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem, które można zatopić w pomidorach i płynnym żółtku.