SHAKSHUKA

SHAKSHUKA
PrintKuchnia:  

Najsmaczniejsze wspomnienie wakacji w Izraelu.

Składniki

 2 porcje
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów 
  • 3  szalotki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1  papryka 
  • 2  jajka 
  • 1  łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżka  masła 
  • 100 g sera grillowego  np. Halloumi
  • kilkanaście  oliwek 
  •   listki bazylii 
  •   sól 
  •   pieprz 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 
  •   płatki chilli 
  •   ulubione pieczywo 

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik na 220 st.
  2. Paprykę przekrój na pół, wydrąż z niej pestki i na papierze do pieczenia włóż do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu zdejmij skórkę i pokrój w dosyć dużą kostkę.
  3. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem.
  5. Podsmaż szalotkę i czosnek.
  6. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Smaż ok. 4 min.
  7. Dodaj paprykę i przyprawy. Wymieszaj.
  8. Zalej pomidorami z puszki. Dokładnie wymieszaj.
  9. Odparuj na dosyć wysokim ogniu, przez ok 5-7 min (uważaj, żeby nie przypalić pomidorów)
  10. . Dodaj jajka i przykryj patelnię. Gotuj przez 3 min (lub więcej, jeśli nie lubisz płynnych żółtek)
  11. . Posyp oliwkami i bazylią.

Wskazówki

Najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem, które można zatopić w pomidorach i płynnym żółtku.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com