ŚNIADANIOWE TOSTY Z ŁOSOSIEM

ŚNIADANIOWE TOSTY Z ŁOSOSIEM

Od kilku tygodni jest to nasze ulubione, niedzielne śniadanie. Podczas weekendowego pobytu w Białymstoku mieliśmy okazję zjeść coś podobnego w jednej z miejscowych śniadaniowni, no i muszę przyznać, że byliśmy zachwyceni! Od razu wiedzieliśmy, że musimy spróbować odtworzyć to danie w domu i po 3 podejściach w końcu udało nam się stworzyć coś podobnego i zdecydowanie przepysznego.

Wiadomo, że w tygodniu nie każdy ma czas i ochotę na przygotowywanie takiego śniadania i brudzenie 3 garnków, więc polecam Wam je na leniwy, niedzielny poranek. Po takim posiłku będziecie nie tylko zadowoleni i najedzeni, ale także w pełni sił na długi spacer np. po parku 🙂

Składniki

 4 porcje

BESZAMEL

  • 120 ml mleka 
  • 10 g masła 
  • 10 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  •   sól, pieprz 

TOST

  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 8 plastrów sera cheddar 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • 4  jajka 
  •   szczypiorek 

Sposób przygotowania

BESZAMEL

  1. Do rondelka wlej mleko, podgrzej.
  2. Do ciepłego mleka dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę i przyprawy nieustannie mieszając.
  4. Jak wszystkie składniki się połączą zwiększ moc palnika i mieszaj do momentu, aż beszamel zgęstnieje.

TOST

  1. Przygotuj opiekacz kanapkowy, a jeżeli nie masz to może być zwykła patelnia.
  2. Na kromkę chleba tostowego połóż plaster cheddara i włóż do opiekacza. Grilluj ok. 3 min - do roztopienia sera.
  3. W między czasie zrób jajka sadzone.
  4. Na roztopiony ser wyłóż 1 łyżkę beszamelu, następnie połóż plaster łososia i przykryj kolejną kromką chleba z cheddarem.
  5. Na wierzch połóż jajko sadzone i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki

Ja korzystam dokładnie z tego opiekacza z płytą grillową i sprawdza się idealnie.OPIEKACZ RUSSELL HOBBS 3W1 GOFRY PANINI 20930-56 - 7793747540 - oficjalne  archiwum Allegro

Zostaw komentarz