SOK ANANAS / SZPINAK / JABŁKO

SOK ANANAS / SZPINAK / JABŁKO

ANANAS ma właściwości odchudzające dzięki bromelainie, która przyśpiesza przemianę materii. Bromelina ma także właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas.

 

SZPINAK zawiera ogromną ilość żelaza, jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. 

OGÓREK jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka. Ponadto zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.

JABŁKA są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.

CYTRYNA jest źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B i E. Jest też skarbnicą beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Co ważne, pobudza ona wydzielanie śliny, wraz z którym rośnie produkcja enzymów trawiennych, które pobudzają procesy trawienne, a w efekcie sprzyjają odchudzaniu. 

IMBIR - jest bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Stosuje się go w przypadku wielu schorzeń, np. przy bólach brzucha, kolce, niestrawności, utracie apetytu lub mdłościach. 

Składniki

 1200 ml
  • pół  ananasa 
  • 200 g szpinaku 
  • 2  jabłka 
  • 1  ogórek 
  • 1  cytryna 
  •   kawałek imbiru wielkości kciuka 

Sposób przygotowania

  1. Ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka i ogórka umyj , nie obieraj.
  3. Szpinak umyj.
  4. Cytrynę obierz.
  5. Wszystkie składniki włóż do wyciskarki wolnoobrotowej i zrób sok.

Wskazówki

Najlepiej nie obieraj jabłek i ogórka, ich skórki są bardzo wartościowe.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com